NVJ compleet lid

— dinsdag 2 juni 2020, 08:32 | 0 reacties, praat mee

Journalisten in de VS aangevallen door politie en demonstranten

Journalisten in de VS aangevallen door politie en demonstranten
Het bebloede gezicht van fotograaf Ed Ou. - © Foto: AFP

Amerikaanse journalisten en persorganisaties slaan alarm na een serie incidenten waarbij de pers tijdens demonstraties gewond raakte of werd opgepakt. Verslaggevers en fotografen werden door de politie beschoten met rubberkogels. Het Committee to Protect Journalists heeft inmiddels 125 geweldsincidenten tegen journalisten geteld. Laatste wijziging: 3 juni 2020, 10:27

Die worden bijgehouden en onderzocht op de website Pressfreedomtracker.

De Canadese fotograaf Ed Ou is een van de journalisten die de afgelopen dagen in Minneapolis gewond raakte. Op een foto is te zien hoe het bloed over zijn gezicht druipt. Een andere fotografe raakte blind aan haar linkeroog, nadat ze door rubberkogels werd beschoten. De journalisten doen verslag van protesten na de dood van George Floyd, maar worden door de politie soms direct aangevallen.

Journalisten van onder meer CNN, CBS, Huffington Post en AFP werden gearresteerd.

Journalisten worden niet alleen belaagd door de politie, soms ook door demonstranten. Er is veel discussie over de reden van het oplaaien van het geweld tegen verslaggevers. Veel journalisten wijzen naar de Amerikaanse president Trump die constant campagne voert tegen journalisten en hen ‘fake media’ noemt.

Facebook
Personeel van Facebook heeft bij eigenaar Mark Zuckerberg geprotesteerd tegen het online laten staan van extreme uitspraken van Trump, waar Twitter ze wel weghaalde of van commentaar voorzag.

Het gebeurt zelden dat Facebook-personeel zich in het openbaar keert tegen het beleid van hun bedrijf. Het gaat om enkele tientallen van de 48.000 medewerkers.

Meer bij CNN.

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.