Journalisten in de VS aangevallen door politie en demonstranten

Amerikaanse journalisten en persorganisaties slaan alarm na een serie incidenten waarbij de pers tijdens demonstraties gewond raakte of werd opgepakt. Verslaggevers en fotografen werden door de politie beschoten met rubberkogels. Het Committee to Protect Journalists heeft inmiddels 125 geweldsincidenten tegen journalisten geteld.
Die worden bijgehouden en onderzocht op de website Pressfreedomtracker.
De Canadese fotograaf Ed Ou is een van de journalisten die de afgelopen dagen in Minneapolis gewond raakte. Op een foto is te zien hoe het bloed over zijn gezicht druipt. Een andere fotografe raakte blind aan haar linkeroog, nadat ze door rubberkogels werd beschoten. De journalisten doen verslag van protesten na de dood van George Floyd, maar worden door de politie soms direct aangevallen.
Journalisten van onder meer CNN, CBS, Huffington Post en AFP werden gearresteerd.
Journalisten worden niet alleen belaagd door de politie, soms ook door demonstranten. Er is veel discussie over de reden van het oplaaien van het geweld tegen verslaggevers. Veel journalisten wijzen naar de Amerikaanse president Trump die constant campagne voert tegen journalisten en hen ‘fake media’ noemt.
The Lamestream Media is doing everything within their power to foment hatred and anarchy. As long as everybody understands what they are doing, that they are FAKE NEWS and truly bad people with a sick agenda, we can easily work through them to GREATNESS!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 31, 2020
Facebook
Personeel van Facebook heeft bij eigenaar Mark Zuckerberg geprotesteerd tegen het online laten staan van extreme uitspraken van Trump, waar Twitter ze wel weghaalde of van commentaar voorzag.
Het gebeurt zelden dat Facebook-personeel zich in het openbaar keert tegen het beleid van hun bedrijf. Het gaat om enkele tientallen van de 48.000 medewerkers.
Praat mee