Leer van journalisten op het Festival van de Journalistiek

‘Over de grens’, is dit jaar het thema van het Festival van de Journalistiek. Ben je benieuwd naar de ervaringen van buitenlandcorrespondenten, hoe journalisten omgaan met persvrijheid in het buitenland of hoe diepgravend internationaal onderzoek werkt? Op 22 september kun je over onderwerpen als deze veel meer te weten komen.
Niet enkel Nederlanders in het buitenland staan centraal; ook het omgekeerde komt aan bod. Zo gaat journalist Celine van den Burg in gesprek met twee journalisten die uit Syrië gevlucht zijn. Hierin staat de vraag centraal hoe zij hun journalistieke werk in Nederland ervaren. Daarnaast is er ruimte voor verhalen van buitenlandse journalisten die correspondent zijn in Nederland: Hoe berichten zij over Nederland?
Een dag vol persoonlijke ervaringen, adviezen en inspirerende verhalen. Dit alles om meer te weten te komen over de wereld van de buitenlandjournalistiek. Op de journalistieke opleidingen in Nederland is er ook aandacht voor journalistiek over de grens, maar deze dag biedt de kans om in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en te leren vanuit de eerste bron.
Naast de gesprekken met verschillende journalisten en onderzoekers, is een deel van de fotoserie ‘Palestinian Minors’ van Zilveren Camera 2016 winnares Cigdem Yuksel te zien. Zij vertrok vanuit Nederland naar de Westelijke Jordaanoever om daar de situatie in beeld te brengen. Ze focuste vooral op de manier waarop Palestijnse jongeren lijden onder arrestaties, chantage en intimidaties door Israëlische soldaten. “In Israël gebeurt dit dagelijks, hier is de pers stil. Ik wilde de discussie weer aanjagen”, zegt Yuksel in een interview met Free Press Unlimited.
De aandacht die in veel landen voor dit soort kwesties lijkt te ontbreken, is ook voor anderen een reden om in het buitenland als journalist of onderzoeker aan de slag te gaan. Abdulwahab Tahhan werkt voor Airwars, een organisatie die het aantal burgerslachtoffers door militaire luchtaanvallen monitort. Het verbaast hem hoe weinig aandacht er in Groot-Brittannië besteed wordt aan luchtaanvallen in Syrië en Irak. “Veel luchtaanvallen worden niet vermeld in de reguliere media, omdat de oorlog in Syrië en Irak al jaren duurt. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt”, aldus Tahhan in een interview voor het festival.
Ook zijn collega Sophie Dyer noemt in hetzelfde interview dat ze wil dat de wereld meer te weten komt over gebeurtenissen in landen als Syrië en Irak. “Ons doel is om een openbaar archief te hebben dat zo uitgebreid, doorzoekbaar en toegankelijk mogelijk is.”
Praat mee