— vrijdag 14 september 2018, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Leer van journalisten op het Festival van de Journalistiek

Zilveren Camera 2016 winnares Cigdem Yuksel. Foto: ANP/Marco de Swart

‘Over de grens’, is dit jaar het thema van het Festival van de Journalistiek. Ben je benieuwd naar de ervaringen van buitenlandcorrespondenten, hoe journalisten omgaan met persvrijheid in het buitenland of hoe diepgravend internationaal onderzoek werkt? Op 22 september kun je over onderwerpen als deze veel meer te weten komen.

Niet enkel Nederlanders in het buitenland staan centraal; ook het omgekeerde komt aan bod. Zo gaat journalist Celine van den Burg in gesprek met twee journalisten die uit Syrië gevlucht zijn. Hierin staat de vraag centraal hoe zij hun journalistieke werk in Nederland ervaren. Daarnaast is er ruimte voor verhalen van buitenlandse journalisten die correspondent zijn in Nederland: Hoe berichten zij over Nederland?

Een dag vol persoonlijke ervaringen, adviezen en inspirerende verhalen. Dit alles om meer te weten te komen over de wereld van de buitenlandjournalistiek. Op de journalistieke opleidingen in Nederland is er ook aandacht voor journalistiek over de grens, maar deze dag biedt de kans om in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en te leren vanuit de eerste bron.

Naast de gesprekken met verschillende journalisten en onderzoekers, is een deel van de fotoserie ‘Palestinian Minors’ van Zilveren Camera 2016 winnares Cigdem Yuksel te zien. Zij vertrok vanuit Nederland naar de Westelijke Jordaanoever om daar de situatie in beeld te brengen. Ze focuste vooral op de manier waarop Palestijnse jongeren lijden onder arrestaties, chantage en intimidaties door Israëlische soldaten. “In Israël gebeurt dit dagelijks, hier is de pers stil. Ik wilde de discussie weer aanjagen”, zegt Yuksel in een interview met Free Press Unlimited.

De aandacht die in veel landen voor dit soort kwesties lijkt te ontbreken, is ook voor anderen een reden om in het buitenland als journalist of onderzoeker aan de slag te gaan. Abdulwahab Tahhan werkt voor Airwars, een organisatie die het aantal burgerslachtoffers door militaire luchtaanvallen monitort. Het verbaast hem hoe weinig aandacht er in Groot-Brittannië besteed wordt aan luchtaanvallen in Syrië en Irak. “Veel luchtaanvallen worden niet vermeld in de reguliere media, omdat de oorlog in Syrië en Irak al jaren duurt. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt”, aldus Tahhan in een interview voor het festival.

Ook zijn collega Sophie Dyer noemt in hetzelfde interview dat ze wil dat de wereld meer te weten komt over gebeurtenissen in landen als Syrië en Irak. “Ons doel is om een openbaar archief te hebben dat zo uitgebreid, doorzoekbaar en toegankelijk mogelijk is.”

Meld je hier aan voor het Festival voor de Journalistiek.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.