Organisatie BBC rigoureus op de schop

De toezichthouder van de Britse omroep BBC, de BBC Trust, wordt opgeheven. Er komt een bestuur voor de dagelijkse lopende zaken en mediawaakhond Ofcom wordt de externe toezichthouder van de publieke omroep. Verder moet de BBC meer 'onderscheidende content' bieden, met name voor doelgroepen die nu nog niet voldoende worden bediend. Dat blijkt uit de plannen van de Britse minister van cultuur en mediazaken, John Whittingdale, voor de omroep. In een zogeheten 'White paper' staan de toekomstplannen van de BBC voor de komende elf jaar.
Volgens Whittingdale wil de overheid met deze white paper garanderen dat de BBC blijft gedijen in een medialandschap dat onherkenbaar is veranderd.
Een aantal van die plannen kwamen afgelopen week al naar buiten, zoals het nieuws over het nieuw te vormen bestuur. Daar kwam al veel kritiek op, omdat de regering de helft van het aantal bestuursleden zou mogen benoemen. Nu geeft de overheid aan dat de BBC de meeste leden mag benoemen. Toch is de BBC het daar niet mee eens. Volgens topman Tony Hall blijft de omroep daarover in gesprek met de overheid, want “het is van belang voor de toekomst van de BBC dat de onafhankelijkheid gewaarborgd blijft.” Ook het feit dat de Britse rekenkamer, het National Audit Office (NAO) meer macht krijgt is nog niet naar wens van de BBC.
Nieuw is ook dat alle gegevens worden gepubliceerd van managers die meer dan 150.000 pond verdienen en van alle presentatoren die meer dan 450.000 pond verdienen. Verder zal de BBC 150 journalisten gaan ondersteunen die lokaal gemeenteraden kunnen gaan volgen en er komt meer aandacht voor Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het kijk- en luistergeld (license fee) dat de omroep ontvangt, blijft ook de komende elf jaar nog bestaan én wordt geïndexeerd. Ook kijkers die alleen achteraf via iPlayer kijken moeten licentiegeld gaan afvragen, Via een maas in de wet hoefde dat eerder niet. 75-plussers zullen geen kijk- en luistergeld meer hoeven betalen.
Praat mee