— donderdag 12 mei 2016, 13:59 | 0 reacties, praat mee

Organisatie BBC rigoureus op de schop

Andy Rain / EPA

De toezichthouder van de Britse omroep BBC, de BBC Trust, wordt opgeheven. Er komt een bestuur voor de dagelijkse lopende zaken en mediawaakhond Ofcom wordt de externe toezichthouder van de publieke omroep. Verder moet de BBC meer 'onderscheidende content' bieden, met name voor doelgroepen die nu nog niet voldoende worden bediend. Dat blijkt uit de plannen van de Britse minister van cultuur en mediazaken, John Whittingdale, voor de omroep. In een zogeheten 'White paper' staan de toekomstplannen van de BBC voor de komende elf jaar. Laatste wijziging: 18 mei 2016, 15:14

Volgens Whittingdale wil de overheid met deze white paper garanderen dat de BBC blijft gedijen in een medialandschap dat onherkenbaar is veranderd.

Een aantal van die plannen kwamen afgelopen week al naar buiten, zoals het nieuws over het nieuw te vormen bestuur. Daar kwam al veel kritiek op, omdat de regering de helft van het aantal bestuursleden zou mogen benoemen. Nu geeft de overheid aan dat de BBC de meeste leden mag benoemen. Toch is de BBC het daar niet mee eens. Volgens topman Tony Hall blijft de omroep daarover in gesprek met de overheid, want “het is van belang voor de toekomst van de BBC dat de onafhankelijkheid gewaarborgd blijft.” Ook het feit dat de Britse rekenkamer, het National Audit Office (NAO) meer macht krijgt is nog niet naar wens van de BBC.

Nieuw is ook dat alle gegevens worden gepubliceerd van managers die meer dan 150.000 pond verdienen en van alle presentatoren die meer dan 450.000 pond verdienen. Verder zal de BBC 150 journalisten gaan ondersteunen die lokaal gemeenteraden kunnen gaan volgen en er komt meer aandacht voor Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het kijk- en luistergeld (license fee) dat de omroep ontvangt, blijft ook de komende elf jaar nog bestaan én wordt geïndexeerd. Ook kijkers die alleen achteraf via iPlayer kijken moeten licentiegeld gaan afvragen, Via een maas in de wet hoefde dat eerder niet. 75-plussers zullen geen kijk- en luistergeld meer hoeven betalen.


Bekijk meer van

BBC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.