PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 10 mei 2016, 11:41 | 0 reacties, praat mee

‘BBC wordt staatsomroep’

Facundo Arrizabalaga / EPA

De BBC is bang dat de onafhankelijkheid van de publieke omroep in het geding is nu de regering met een nieuw voorstel komt om de helft van de vernieuwde raad van bestuur te kunnen benoemen. Dat staat in een zogeheten 'white paper' dat donderdag verschijnt, meldt The Guardian. Laatste wijziging: 13 oktober 2016, 11:29

De overheid kan dan zeven van de dertien leden aanstellen. Daarmee zou een einde komen aan het historische zelfbestuur van de BBC. In combinatie met andere maatregelen die naar verwachting in het voorstel staan, geloven BBC-medewerkers dat de overheid in staat zal zijn te veel invloed uit te oefenen op een omroep die bedoeld is om politiek onafhankelijk te zijn. Volgens critici zullen de wijzigingen, mits doorgevoerd, er voor zorgen dat de BBC effectief een staatsomroep is geworden.

Ook zijn er zorgen over het voorstel om de Britse rekenkamer, het National Audit Office, meer macht te geven om onderzoeken in te stellen naar bedrijfszaken. De BBC denkt dat dit ook onderzoeken kunnen zijn die te maken hebben met redactionele zaken zoals of bepaalde programma’s wel waar voor belastinggeld opleveren. Verder zou het white paper ook het einde kunnen betekenen voor de toezichthouder van de omroep, de BBC Trust. Alle taken van de BBC Trust worden in het stuk namelijk overgeheveld naar de de Britse mediawaakhond Ofcom.

Daarnaast zou de BBC vermoedelijk het kijk- en luistergeld (license fee) dat de omroep ontvangt mogelijk moeten gaan delen met rivaliserende producenten van bijvoorbeeld kindertelevisie. In het verleden is al vaker gesteld dat de financiering van de Britse omroep anders zou moeten. De Britse regering heeft eerder al laten blijken voorstander te zijn van vergaande veranderingen bij de BBC.

Bekijk meer van

BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.