‘BBC wordt staatsomroep’

De BBC is bang dat de onafhankelijkheid van de publieke omroep in het geding is nu de regering met een nieuw voorstel komt om de helft van de vernieuwde raad van bestuur te kunnen benoemen. Dat staat in een zogeheten 'white paper' dat donderdag verschijnt, meldt The Guardian.
De overheid kan dan zeven van de dertien leden aanstellen. Daarmee zou een einde komen aan het historische zelfbestuur van de BBC. In combinatie met andere maatregelen die naar verwachting in het voorstel staan, geloven BBC-medewerkers dat de overheid in staat zal zijn te veel invloed uit te oefenen op een omroep die bedoeld is om politiek onafhankelijk te zijn. Volgens critici zullen de wijzigingen, mits doorgevoerd, er voor zorgen dat de BBC effectief een staatsomroep is geworden.
Ook zijn er zorgen over het voorstel om de Britse rekenkamer, het National Audit Office, meer macht te geven om onderzoeken in te stellen naar bedrijfszaken. De BBC denkt dat dit ook onderzoeken kunnen zijn die te maken hebben met redactionele zaken zoals of bepaalde programma’s wel waar voor belastinggeld opleveren. Verder zou het white paper ook het einde kunnen betekenen voor de toezichthouder van de omroep, de BBC Trust. Alle taken van de BBC Trust worden in het stuk namelijk overgeheveld naar de de Britse mediawaakhond Ofcom.
Daarnaast zou de BBC vermoedelijk het kijk- en luistergeld (license fee) dat de omroep ontvangt mogelijk moeten gaan delen met rivaliserende producenten van bijvoorbeeld kindertelevisie. In het verleden is al vaker gesteld dat de financiering van de Britse omroep anders zou moeten. De Britse regering heeft eerder al laten blijken voorstander te zijn van vergaande veranderingen bij de BBC.
Praat mee