training eu starters

— woensdag 6 september 2023, 14:26 | 0 reacties, praat mee

Opsteller AI-regels Associated Press: stel de mens voorop in de discussie

ANP

Mensen hebben zo'n fascinatie voor robots, dat het voor journalisten verleidelijk is om menselijke emoties aan AI-modellen toe te schrijven. Dat helpt niet bij het informeren van het publiek over wat de techniek écht kan. Dat stelt onderzoeksjournalist Garance Burke, een van de auteurs van de vorige maand gepubliceerde AI-regels door persbureau Associated Press (AP). Laatste wijziging: 6 september 2023, 15:59

Burke vertelt aan het Reuters Institute for the Study of Journalism hoe journalisten volgens haar het onderwerp AI moeten aanvliegen.

“Omdat AI tegenwoordig binnen diverse specialiseringen een rol opeist, moeten we journalistieke basisvragen heroverwegen”, aldus Burke. Ze stelt dat haar werk als onderzoekjournalist een belangrijke rol speelde in haar input voor de AI-regels die in het AP-stijlboek zijn opgenomen.

Het is volgens haar belangrijk weg te komen van de simpele slecht/goed-discussie rondom generatieve AI. Hoe we berichten over de technologie moet volgens Burke gaan over basisvragen: hoe werkt ze, hoe wordt ze ingezet? Hoe effectief is ze en hoe zit het met de regulering? Wie verdient er geld mee en wie profiteert er het meest van? Burke: “En, het belangrijkste, welke groepen in de maatschappij worden negatief getroffen door deze techniek?”

Burke: “Journalisten zullen veel betere journalistiek produceren als we ons richten op de mensen die deze systemen bouwen en overzien.”

Ook moeten journalisten op hun hoede zijn niet voor een marketingkarretje te worden gespannen, wanneer AI-diensten als revolutionair of baanbrekend worden geadverteerd. “Maar weinig van de systemen verdienen die titel. Een hoop is weinig meer dan slecht verhulde marketingstrategie”, aldus Burke.

Zelf experimenteren is van belang, aldus Burke. Vanwege gesloten datamodellen en bedrijven achter AI is het volgens Burke zaak andere ingangen te vinden. “We kunnen mensen spreken die twijfels hebben bij de diensten die ze hebben gebouwd. Of we kunnen bewijs vinden dat bepaalde techniek in onze maatschappij wordt ingezet.

Voor het AP-stijlboek spraken de opstellers met interne en externe experts en werden de voorgestelde richtlijnen doorlopend getoetst. Burke zegt dat AP zich ervan bewust is dat het stijlboek ook buiten de organisatie - wereldwijd - met interesse wordt gelezen. “We zullen die bijschaven en aanvullen gedurende het evolutionaire proces van AI”, aldus Burke. Meer bij Reuters Institute for the Study of Journalism

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.