basis naar compleet

— dinsdag 22 augustus 2023, 12:40 | 0 reacties, praat mee

Associated Press publiceert regels voor inzet ai

ANP

Persbureau Associated Press (AP) heeft vorige week richtlijnen opgesteld voor de inzet van generatieve ai in producties. Het persbureau beschouwt alle informatie uit een dienst al ChatGPT als onbevestigd bronmateriaal. Voor het materiaal in stukken gebruikt kan worden zal een mens dat eerst aan de gebruikelijke journalistieke controles moeten onderwerpen. Laatste wijziging: 22 augustus 2023, 12:42

Journalisten van AP mogen experimenteren met generatieve ai voor tekst en beeld, maar dat mag nooit zonder meer worden gepubliceerd. “AP-personeel moet hun redactionele beoordelingsvermogen gebruiken en onze normen met betrekking tot bronnen hanteren, wanneer iets voor publicatie wordt opgemaakt”, schrijven de ai-richtlijnen voor.

Afgelopen april publiceerde persbureau ANP ook een ‘leidraad met vangrails’ rondom ai. Het persbureau laat ruimte voor experiment, maar stelt de mens centraal. “Het denken en beslissen begint en eindigt bij de mens. We gebruiken daarom geen door de computer of AI geproduceerde content, ook niet als bronmateriaal, zonder het checken van deze informatie door een mens”, aldus de richtlijnen.

Wat betreft generatieve ai hanteert AP voor audio, foto en video simpelweg dezelfde regels als voor ‘klassiek’ geproduceerd materiaal: het is eenvoudig verboden er iets aan te veranderen. Ai mag dus evenmin worden gebruikt om elementen toe te voegen of inhoudelijk te wijzigen.

AP stelt dat ai desinformatie kan vergroten, omdat geproduceerd materiaal (tekst, fotografie of audio) geen zichtbare sporen van manipulatie in zich draagt. Ook hier staat verificatie centraal. Als er ook maar de minste twijfel bestaat over de authenticiteit van het materiaal, mag het niet worden gebruikt. Meer bij AP: Standards Around Generative AI

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.