— woensdag 2 december 2015, 10:23 | 0 reacties, praat mee

Oproep tot vrijlating Cumhuriyet-journalisten

Tolka Bozoglu / EPA

Een groep van prominente journalisten, mensenrechtenorganisaties en andere non-gouvernementele organisaties hebben per open brief bij de Turkse president Erdogan aangedrongen bij een recente arrestatiegolf opgepakte journalisten weer vrij te laten. "De arrestaties, bereigingen en intimidatie zijn een democratie onwaardig", schrijft de groep.

Onder hen bevinden zich onder meer journalist Günter Wallraf, maar ook de bekende Turkse concertpianist Fazil Say, cartoonisten, filosofen, een componist en vrijwel alle internationale persvrijheidsorganisaties.

De petitie noemt de recent opgepakte journalisten Can Dündar en Erdem Gül bij naam, maar dringt aan op vrijlating van álle journalisten die Turkije gevangen houdt. De groep wijst op het feit dat Turkije inmiddels plaats 149 bezet op de Press Freedom Index die Reporters sans Frontières bijhoudt. Die lijst telt 180 landen.

Belaagde media in Turkije stellen dat de onderdrukking van de vrije pers niet eerder zo intens is geweest. De achtergrond waartegen dit gebeurt is het vertrouwde argument van strijd tegen terreur.

Can Dündar en Erdem Gül van dagblad Cumhuriyet werden 26 november opgepakt nadat de krant eerder in het jaar materiaal had gepubliceerd dat aantoonde dat de Turkse veiligheidsdiensten strijdgroepen in Syrië van wapens voorziet. Cumhuriyet werd daarop van spionage en terrorisme beschuldigd - Erdogan stelde expliciet dat hoofdredacteur Dündar voor die publicatie “de prijs zou betalen”.

De groep stelt dat internationaal terrorisme een valide bron van zorg is, maar dat exploitatie van die vrees om politieke tegenstanders onschadelijk te maken en onderzoeksjournalistiek te onderdrukken simpelweg onacceptabel is. De volledige tekst van de petitie is te lezen op de site van Reporters sans Frontières.

Bekijk meer van

Turkije Cumhuriyet

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.