e learning nvj

— woensdag 15 juli 2020, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Opinieredacteur New York Times met slaande deuren weg: ‘Twitter is onze eindredacteur geworden’

Reuters

Een opiniemedewerker bij de New York Times heeft ontslag genomen uit onvrede over het beleid van de krant en het gebrek aan actie toen zij volgens eigen zeggen werd gepest. Bari Weiss deed haar beklag in een open brief, maar collega's stellen dat ze een loopje neemt met de waarheid.

In de brief schrijft Weiss dat de New York Times opiniepagina’s worden gestuurd door ophef op sociale media. “Twitter staat niet in het colofon, maar is wel de ultieme eindredacteur”, klaagt Weiss. Ze zegt drie jaar geleden te zijn ingehuurd om meer diverse geluiden te laten klinken in de opiniepagina’s.

Weiss liet meer rechtse stemmen aan het woord. Ze werkte samen met chef Opinie James Bennet, die vorige maand vertrok nadat een opinie verscheen waarin voor militaire inzet tegen demonstranten werd gepleit. Bennet bekende dat hij de bewuste opinie voor publicatie niet had gelezen.

Bennets vertrek lijkt voor Weiss een druppel te zijn geweest, naast pesterijen omdat ze “niet dacht zoals de meeste collega’s”, schrijft ze in haar ontslagbrief.

Ze zegt in intern voor nazi en racist te zijn uitgemaakt en stelt dat collega’s die haar vriendelijk bejegenden zelf ook weer zijn lastiggevallen. “Mijn werk en karakter zijn openbaar besmeurd in de bedrijfsbrede Slack-kanalen (systemen voor interne discussie, red.) en dat collega’s op haar ontslag aandrongen voor de uitgever ‘echt inclusief’ zou zijn”.

Ze zegt verder dat medewerkers van de krant haar in het openbaar als leugenaar konden uitmaken, zonder dat dit ooit gevolgen had. Ook zou er steeds bij chefs worden geklaagd over haar functioneren en de keuzes die ze maakte, schrijft Weiss.

Dat Weiss geen oncontroversiële figuur is, bleek in 2018 bij haar aanstelling: journalist Glenn Greenwald schreef toen dat Weiss jarenlang kritiek op Israël heeft aangegrepen om academische carrières van moslim-wetenschappers te besmeuren en te saboteren.

Klachten over haar slechte behandeling worden door collega’s bij de krant en daarbuiten met hoon ontvangen: Slate-journalist Joel Anderson stelde vorige maand dat Weiss bij de werkgever van zijn vrouw heeft geklaagd, enkel omdat ze had bedankt voor een ontmoeting met een kop koffie.

Begin vorige maand postte Wajahat Ali, die regelmatig voor de New York Times-opiniepagina schrijft, een lange draad over de interne klaagcultuur bij de opiniepagina-redactie.

Een eerdere openbare draad van Weiss over de cultuur binnen de New York Times werd toen door collega’s ontzenuwd:

Naast het vertrek van Weiss kondigde conservatieve Andrew Sullivan die werkt voor het tijdschrift van de krant ook zijn vertrek aan. Hij noemde de redenen voor zijn stap “wel duidelijk” maar kondigde aan zijn laatste column van aanstaande vrijdag te gebruiken voor uitleg.

Bekijk meer van

New York Times Bari Weiss

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.