website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Opinie schrijven voor de Volkskrant? Dan kopie ID-bewijs geven

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in opinie op maandag 12 februari 2018, 08:33

© Ilvy Njiokoktjien / ANP

Nieuws Van mensen die een opinie voor de Volkskrant schrijven zal voortaan om een kopie van het ID-bewijs worden gevraagd. Na enkele incidenten is het noodzakelijk geworden, stelt ombudsman Jean-Pierre Geelen.

“De opinieredacteur is steeds meer douanebeambte”. Afgelopen dinsdag plaatste de krant een een opinie van en 17-jarige scholiere met de naam Julia van den Hoogen. Ze sprak zich uit tegen de transgendergrap van René van der Gijp in het tv-programma VI. Alleen bleek ze niet te bestaan, meldde de krant in de rubriek Aanvulling en Verbetering. Het was een pseudoniem. “Dat valt te begrijpen, op zo’n kwetsbare leeftijd, met zo’n onderwerp. Ze had het de redactie alleen niet vooraf verteld en daar ontstaat een probleem.”

De afgelopen maanden waren er meer incidenten. Medici die schreven over een medicijn voor taaislijmziekte bleken banden met de farmaceut te hebben. De auteurs hadden het niet gemeld. Een opinie over een 16-jarige Palestijnse jongen, ‘symbool van verzet tegen Israëlische bezetting’. De auteur bleek onder meer (onbezoldigd) adviseur van een Israëlische onderminister. De krant wist het niet. “Het incident met de medici leidde ertoe dat auteurs van opiniestukken voortaan gevraagd wordt eventuele belangen te melden aan de redactie.”

“Na het voorval van deze week heeft de chef van de opinieredactie zich voorgenomen auteurs in geval van twijfel over de identiteit te vragen om een kopie van het ID-bewijs. ‘Tot dat niveau willen we ons niet verlagen’, zei de chef daar in 2014 nog over. Dat het nu noodzaak is geworden, tekent de druk waaronder een opinieredactie tegenwoordig staat.” Meer bij de Volkskrant

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.