NVJ compleet lid

— maandag 9 december 2013, 14:08 | 3 reacties, praat mee

Opheffen Presseurop tast geloofwaardigheid Europese Commissie aan

Karsten Pos vindt de dreigende teloorgang van de onafhankelijke Europese persdienst Presseurop exemplarisch voor het Brusselse gestuntel als het gaat om het uitdragen van het Europese project. Pos is samensteller van het Europa Jaarboek 2014 en had daarom een samenwerkingsverband met de mediadienst. Laatste wijziging: 29 september 2014, 19:29

Europa heeft nu vier jaar een prachtige onafhankelijke en grens overstijgende mediadienst, Presseurop. Elke dag hebben lezers toegang tot relevante artikelen uit de Europese en internationale pers, vertaald in tien talen. Ook kunnen ze artikelen over Europa delen en becommentariëren. Dankzij dit meertalige platform is een ware gemeenschap, een kweekvijver van Europees burgerschap, ontstaan. Voor de auteurs en de media waaruit de artikelen afkomstig zijn, is het bovendien een manier om hun lezerspubliek tot buiten hun eigen taalgrenzen uit te breiden. Een mooie onafhankelijke dienst in de geest van het Europese project, geïnitieerd door de Europese Commissie zelf.

Met een groot bereik, want het aantal unieke bezoekers per maand is gestegen tot boven de 600.000. Daarnaast pakt een evaluatierapport van 13 november 2012 positief uit: beoordelaar Deloitte adviseert om het project voort te zetten en doet enkele aanbevelingen om het initiatief uit te bouwen. Geen vuiltje aan de lucht aan het eind van een eerste contractperiode die op 22 december 2013 zou eindigen. Voortzetting ligt voor de hand, ook al vanwege extra EU-budget dat voor mediaprojecten beschikbaar is.

Maar wat wil de Brusselse ‘logica’? Eind november dit jaar (!) liet verantwoordelijk commissaris Viviane Reding van de Europese Commissie weten Presseurop op te doeken. Een dikke streep door de Europa ademende nieuwsdienst, wég met een schat aan ervaringen. De ongeveer zeventig medewerkers verwachten bij uitvoering van Redings besluit van de ene op de andere dag op straat te staan.

Cruciaal is een nieuwe aanbestedingsronde die de commissaris Reding op 19 juni jongstleden publiceerde. De Europese Commissie wilde een Presseurop-nieuwe stijl en verzocht expliciet in de aanbesteding onder meer te focussen op de actualiteiten van de Europese Commissie. Ook het consortium, waar Presseurop deel van uitmaakt, dong mee naar een nieuwe periode.

Een kleine maand later - op 12 juli - trok Reding de aanbesteding plotseling in. Budgettaire redenen lagen daaraan ten grondslag, zo luidde de verklaring. Maar is dat geloofwaardig, na alle lovende kritieken over het mediaproject en het opgehoogde mediabudget? De waarheid wil dat er in de tussentijd twee zeer kritische artikelen waren verschenen, in The Times (Engeland) en The Wall Street Journal (Europese Editie). Zij verweten zacht gezegd de Commissie een poging om Presseurop om te willen vormen tot een eigen spreekbuis, hoewel er eerder aanwijzingen waren dat onafhankelijkheid wederom gewaarborgd zou zijn. Reding laadt op zijn minst de verdenking op zich dat ze de kritische geluiden niet wil laten oplopen en zéker geen gezichtsverlies wil lijden. Want wanneer ze alsnog besluit tot een doorstart, moet ze uitleggen waarom de aanbesteding abrupt was beëindigd.

De dreigende teloorgang van de onafhankelijke Europese persdienst lijkt exemplarisch voor Brussels gestuntel als het gaat om het uitdragen van het Europese project. De Europese Commissie heeft de mond vol van democratisering, maar acteert tegenovergesteld. Doet Europa een stap voorwaarts met waardevolle initiatieven die verbinding tot stand brengen, dan kan ze in no time ook weer twee stappen achteruit doen. Presseurop leek bij uitstek een manier om dialoog en discussie tussen de EU en haar burgers te bewerkstelligen. In plaats van dit waardevolle project tot volle wasdom te laten komen, wordt het teniet gedaan. Daarnaast is er tot op heden geen enkel alternatief gepresenteerd. Een erg onhandige actie die de geloofwaardigheid aantast en schreeuwt om een betere regie.

Karsten Pos is samensteller van het Europa Jaarboek 2014

Bekijk meer van

Presseurop Europa

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Raymond Frenken, 10 december 2013, 11:48

Karsten,

De ondergang van PressEurop is inderdaad illustratief voor het gestuntel met Europese media in Brussel. De ‘subsidies’ van de Europese instituten verstoren de markt voor nieuwe media-initiatieven. Dit geld verstoort de marktwerking en maakt het praktisch onmogelijk een nieuwe dienst neer te zetten zonder EU subsidie. De commissie heeft dit nu eindelijk door en stelt daarom geen geld meer beschikbaar voor dit soort projecten. Maar het Europees Parlement ziet het nog altijd niet; sterker nog, zij denken nog altijd het zelf beter te kunnen (zie bvb het dure, onpopulaire webtv kanaal EuroparlTV, indertijd geinspireerd door mijn oude - ongesubsidieerde - EUX.TV initiatief). Het parlement blijft, onder strakke voorwaarden, geld beschikbaar stellen voor media initiatieven met het oog op de Europese verkiezingen. Pro-Europese verslaggeving wint het daarmee van kritische journalistiek in EU/Brussel.

Ook bij radionetwerk Euranet is inmiddels de stekker eruit. PressEurop voorziet in een behoefte en is een uitstekende site. Maar een uitgever van bijvoorbeeld een ongesubsidieerde, onafhandelijke nieuwssite als EUObserver kreeg met de komst van PressEurop ook een grote concurrent erbij.

Institutionele mediaprojecten zoals PressEurop, Euranet radio en EuroParlTV zijn jammergenoeg vaak hobbyprojecten van enkele Europese ambtenaren. Ook Euronews profiteert nog altijd met miljoenen van deze geldstroom.

Deze gesubsidieerde projecten maken het bijna onmogelijk om media-initiatieven op te zetten die het zonder EU geld willen doen. Ik weet dat het moeilijk zal zijn voor PressEurop om zonder subsidies verder te gaan. Maar als dat lukt - en dat hoop ik van harte - dan zou PressEurop zich echt onafhankelijk mogen noemen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.