‘Wereldomroep straks onbeschermd’
Voorzitter Corine van Dun van de Redactieraad van de Wereldomroep heeft geen cent vertrouwen in de journalistieke onafhankelijkheid van de nieuwe Wereldomroep. ‘Het is nu wachten op de eerste bemoeienis van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Want daar komen we vanaf het komend jaar onder te vallen. Er ligt een voorstel voor een nieuwe Mediawet. Daar komen wij als Wereldomroep niet meer in voor. Het is juist die wet die de journalistieke onafhankelijkheid van de publieke omroepen regelt. Nu we onder Buitenlandse Zaken komen te vallen bestaat die bescherming niet meer.’
Daar komt bij dat het ook wel prettig is als je organisatie in een echte wet wordt genoemd. De kans dat je dan zomaar ineens van de kaart wordt geveegd is dan denk ik ook wel kleiner.
In de ogen van Minister van Bijsterveldt zijn we straks niet langer meer een omroep. Nee, we worden volgens de minister een ‘taakgerichte organisatie’ met maar één opdracht: de verspreiding van het vrije woord in regio’s waar media dat niet nu kunnen. Daarmee komen alle garanties op een journalistiek onafhankelijke positie te vervallen. Het Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis van GroenLinks sprak tijdens de behandeling van de mediawet in de Kamer over de nieuwe Wereldomroep als een organisatie ‘die gereduceerd wordt tot een gewoon ‘goed doel’ dat onder de willekeur gaat vallen van het subsidiebeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken’. En dat is toch niet de bedoeling van de sterk afgeslankte Wereldomroep.
Het is bij ons publiek in het buitenland nu al vaak moeilijk om uit te leggen dat wij een organisatie zijn die geld ontvangt van de overheid en toch onafhankelijk is van diezelfde geldgever. Buitenlanders begrijpen onze publieke omroep gewoon niet. En nu we onder de minister van Buitenlandse Zaken komen te vallen in plaats van onder de minister van Cultuur zal dat nog moeilijker worden. De BBC-World heeft ook een tijdje bij Buitenlandse Zaken gezeten maar is daar nu weer terug van weg geweest. Misschien dat de huidige minister Rosenthal wel garant wil staan voor een journalistiek onafhankelijke koers van de Wereldomroep maar welke garantie hebben we dat we dat bij een volgende regering ook nog hebben?
Een week geleden kreeg ik een grote delegatie op bezoek uit Indonesië. Met daarbij iemand van het Ministerie van Communicatie en Informatie. Op een gegeven moment vroeg hij me hoe een en ander is georganiseerd tussen de regering en de Wereldomroep. Ik vertelde hem dat er nu helemaal niets is georganiseerd tussen Den Haag en ons. Hij vroeg door. Of er toch wel een soort van functionaris van de regering in ons gebouw zou zitten? Nee, legde ik hem uit. Grote ogen van verbazing. Ik weet niet of ik er over een jaar nog ben, maar of ik dat dan ook nog zo hard kan zeggen? Ik hoop het.
Groen Links is overigens niet de enige partij die zich zorgen maakt over Wereldomroep 3.0. Regeringspartij het CDA wees erop dat ook de Raad van State zich zorgen maakt over de journalistieke toekomst van de Wereldomroep ‘en dat doet de Raad niet over elke organisatie die onder het subsidieregime van Buitenlandse Zaken valt’, zei CDA-woordvoerder Haverkamp. Ik zag dat het CDA er in de laatste peilingen van Maurice de Hondt er een zetel bij heeft gekregen. Zal wel niet door de uitspraak van Haverkamp komen, vrees ik. Maar wel mooi dat hij ons steunt.
En natuurlijk zijn we blij dat sommigen in de Tweede Kamer bezorgd zijn over onze journalistieke onafhankelijkheid. Onder druk van haar eigen partijgenoot zei minister van Bijsterveldt toe om aan haar collega Rosenthal te zullen vragen of hij de journalistieke onafhankelijkheid van de Wereldomroep kan ‘borgen’.Waarin? Geen idee. Zelf heeft mijn hoofdredactie een mooi redactiestatuut opgesteld. Ik hoop dat Rosenthal dat mee ondertekent als hij onze subsidieaanvraag behandelt. Maar of zijn opvolger, in een nieuw kabinet dat ook nog eens zal doen?
Corine van Dun is voorzitter van de Redactieraad van de Wereldomroep. Zij was eindredacteur radio en internet van de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep. Tot 1 juli 2012 is zij als projectleider gedetacheerd op de Indonesische redactie.
Praat mee