e learning nvj

— maandag 8 maart 2021, 08:24 | 1 reactie, praat mee

Ophef over communicatieplan gemeente Kaag en Braassem waarin pers moet worden gemeden

Gemeentehuis in Roelofarendsveen van Kaag en Braassem - © Marlies Wessels / ANP

De gemeente Kaag en Braassem wantrouwt de media, zo blijkt uit een communicatieplan dat de gemeente op zijn website plaatste, meldt het Leidsch Dagblad. De media moeten gemeden worden en er moet zo min mogelijk gecommuniceerd worden met de media. De wethouder biedt excuses aan. Laatste wijziging: 9 maart 2021, 09:18

In de gemeente willen ze kwetsbare personen onderbrengen en dat is in de samenleving een gevoelig onderwerp, schrijft het Leidsch Dagblad. In Kaag en Braasem willen ze kwetsbare personen onderbrengen in ‘skaeve huse’, twee containerwoningen langs een dijk in Rijnsaterwoude, die woningbouwcorporatie Woondiensten Aarwoude en zorgverlener De Binnenvest willen plaatsen.

De gemeente schreef een communicatieplan waarin stap voor stap staat wat op welke wijze door wie naar buiten wordt gebracht. Op zich niets mee aan de hand, meldt de krant. Alleen de pers wordt gezien als vijand. Media zijn een risico en ’strategisch uitgangspunt’ nummer 1 is: ‘zo min mogelijk communiceren’ en ‘we vermijden de media’. Want: “de pers is altijd op zoek naar sensatie. De pers probeert de locatie vroegtijdig te achterhalen en partijen tegen elkaar uit te spelen”.

Hoofdredacteur Corine de Vries van het Leidscha Dagblad schrikt van de inhoud van het officiële communicatieplan van Kaag en Braassem. “Het wantrouwen tegen de media spat ervan af. Wij zijn helemaal niet ‘altijd uit op sensatie’, zoals in dit document gesuggereerd wordt.”

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is er niet over te spreken: “Dit communicatieplan is op flagrante wijze in strijd met de opdracht die elke gemeente in onze ogen heeft, namelijk om zoveel mogelijk openbaar en controleerbaar haar beleid uit te voeren,” aldus algemeen NVJ-secretaris Thomas Bruning. “Juist bij dit soort gevoelige besluiten, die de burgers direct raken, is het van groot belang dat de journalistiek zijn werk kan doen en dat alle burgers toegang krijgen tot relevante informatie. En dat er dus geen strategie wordt gevolgd om de pers buitenspel te zetten.”

Het communicatieplan toont op ontluisterende wijze aan dat Kaag en Braassem ‘actief zoekt naar manieren om de pers en haar eigen burgers te manipuleren’, aldus Bruning. “Het is werkelijk alarmerend als er zo met democratische verantwoordelijkheden wordt omgegaan op lokaal niveau.”

Wethouder Petra van der Wereld biedt excuses aan voor het neerzetten van journalisten als sensatiezoekers die partijen tegen elkaar opzetten, meldt AD Groene Hart. “Het is een intern ambtelijk stuk voor ons als bestuur, meer dan dat is het niet. Zo stom dat er zo’n onhandige zin in staat en we dat van hoog tot laag niet geconstateerd hebben. Ik kruip door het stof en bied mijn excuses aan voor de zin die erin staat”, aldus de wethouder. Het communicatieplan is inmiddels aangepast, ‘neemt u dat maar van mij aan’, en ook intern worden er maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen.”

Praat mee

1 reactie

Pål Jansen, 9 maart 2021, 11:12

Ontluisterend

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.