Tegel Beeld en Geluid

— donderdag 7 november 2019, 09:40 | 0 reacties, praat mee

De werkdruk in de journalistiek is hoog; groeit, maar wel bespreekbaar

© Illustratie: Joep Bertrams

Journalisten, in vaste dienst en freelance, ervaren een hoge werkdruk, die het laatste jaar ook nog eens is toegenomen. Het is een veel voorkomend onderwerp van gesprek met collega's en iets minder vaak met leidinggevenden cq. opdrachtgevers. Ongeveer een derde van de journalisten heeft zijn werkdruk kunnen verlagen, een derde niet en een derde heeft nog hoop dat het overleg wat oplevert.

Dat valt op te maken uit een enquête naar werkdruk gehouden door de NVJ. De vragenlijst is ingevuld door ruim 800 leden en meer dan 100 niet-leden van de vereniging.

De NVJ houdt woensdagavond 20 november een bijeenkomst over werkdruk waar de oplossingen centraal staan. Het programma bestaat uit meerdere sprekers, een paneldiscussie en volop tips & tricks om werkdruk aan te pakken. Aanmelden kan hier.

Het maakt niet zo veel uit of je NVJ-lid bent of niet, freelancer of in vaste dienst, dagbladverslaggever, fotograaf, omroepmedewerker of multimedia journalist, over de volle breedte ervaren journalisten een hoge werkdruk.Twee derde van de mensen die de vragenlijst invulden, gaven aan te kampen met hoge tot zeer hoge werkdruk.

De werkdruk kent een veelheid aan oorzaken, die zich laten samenvatten in: te veel taken, te weinig tijd, het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn en het gevoel altijd precies op de hoogte te moeten zijn.

Ook blijkt het een populair gespreksonderwerp. Ruim de helft bespreekt het probleem met opdrachtgevers en leidinggevenden en acht op de tien met collega’s.

Dat levert in grofweg een derde van de gevallen een verbetering op. Dat bestaat er in alle gevallen uit dat journalisten minder gaan doen. Minder uren, minder taken, meer keuzes maken, duidelijker aangeven dat je het druk hebt en soms het zoeken van een andere baan.

Bekijk meer van

werkdruk NVJ NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.