mgm nvj maart

— zaterdag 6 april 2013, 21:14 | 2 reacties, praat mee

Uitleg opgestapte bestuursleden NVJ

De vier opgestapte NVJ-bestuursleden hebben in een brief aan de verenigingsraad van de NVJ uitleg gegeven over hun vertrek. De verenigingsraad komt op 3 mei tijdens een reguliere jaarvergadering bijeen. De brief is ook aan Villamedia gestuurd. In de verklaring staat onder meer, dat binnen het op dat moment negen mensen tellende bestuur een discussie over aanpassingen van de NVJ organisatie is vastgelopen. Dat bleek, aldus de opgestapte leden, toen drie andere bestuursleden terugkwamen op een eerder bereikt compromis, dat 'voorzag in gedeelde regie over de werkorganisatie door een opwaardering van de positie van de zakelijk leider.' Laatste wijziging: 8 april 2013, 18:29

Daarop besloten vier bestuursleden het voor gezien te houden.

Zij uiten nu ook kritiek op algemeen secretaris Thomas Bruning, die wordt verweten ‘elke oplossing af te wijzen waarin hij niet alleen de baas bleef’.

De vijf andere bestuursleden zijn aangebleven en hebben eerder al aangegeven op 3 mei de verenigingsraad te informeren.

Lees ook: NVJ: Vertrek bestuursleden geeft ruimte

De hele verklaring van de opgestapte bestuurleden:

Aan de leden van de Verenigingsraad.

De vier opgestapte leden van het algemeen bestuur van de NVJ hebben de behoefte zich direct tot u te richten om wat meer achtergrond te geven bij hun keuze op 26 maart om terug te treden. Aanvankelijk hadden wij met de leden die zijn blijven zitten afgesproken uiterst summier te blijven in de communicatie. Dat paste destijds geheel in de lijn van ons vieren om het belang van de NVJ voorop te stellen en dus zo weinig mogelijk onrust te laten ontstaan. Nu dat leidt tot een wel erg eenzijdig beeld van de werkelijkheid stellen wij er prijs op u ook zelf te informeren. Uiteindelijk moet de verenigingsraad als hoogste orgaan van alle feiten op de hoogte zijn. Ons bereiken allerlei vragen. Gebrek aan openheid past bovendien niet in een organisatie die de journalistiek als werkterrein heeft.

De NVJ verkeert al een aantal jaren in een neerwaartse spiraal. De ledenaantallen lopen terug en de organisatie kampt met grote tekorten. In de werkorganisatie heerst onrust en onduidelijkheid omdat er geen effectieve mechanismes zijn ontwikkeld voor strategie, voor heldere aansturing en aanpakken van de tekorten. De NVJ vertoont alle tekenen van een organisatie in een neergaande fase: in zichzelf gekeerd, drijvend op machtspolitiek, gericht op procedures en afnemend vitaal. Om van betekenis te blijven als grote en invloedrijke beroepsorganisatie voor iedereen die zich bezig houdt met inhoud in de mediasector en weer aantrekkelijk te worden, moeten er een paar wissels met kracht worden omgegooid.

Daarvoor zijn in het bestuur de afgelopen jaren al meermalen aanzetten gegeven. Er kwam een toekomstplan, Groeien vanuit de kern, waarin een helder pad naar een aantrekkelijker, beter draaiende organisatie was neergelegd. Maar de uitvoering van al die plannen loopt steeds vertraging op. Op zich is dat niet onlogisch, het is nu eenmaal niet geloofwaardig dat een grote vernieuwing tot stand zou komen onder aansturing van degene die de exponent is van het oude. Externe adviseurs hebben zowel bestuur als werkorganisatie meermalen geholpen om uit het dal te komen. Het meest recente traject is eind vorig jaar gestart. Onder begeleiding van een adviseur kwam een stuurgroep van DB en management team tot de slotsom dat er `iets` aan de leiding moest gebeuren. Die wijziging moest ertoe leiden:

· dat iemand voortvarend en met beleid aan de gang ging om te zorgen dat de NVJ niet langer structureel verlies leed.

· dat de scheiding NVJ – Villamedia werd doorgezet of teruggedraaid, maar niet half zoals nu,

· dat de overcapaciteit werd aangepakt,

· dat het personeel ging wennen aan serieuze leiding,

· dat afdelingen werden opgeheven of samengevoegd of gewoon gingen samenwerken.

· dat een serieuze discussie werd gestart en doorgezet over de toegevoegde waarde van de NVJ voor haar leden met die leden.

Er is veel energie gestoken in het vinden van een oplossing die recht zou doen aan de doelen, maar niet te ingrijpend zou zijn voor personen in de huidige organisatie. Gaandeweg bleek dat zo´n oplossing niet te bereiken viel. Het dagelijks bestuur raakte verdeeld en de algemeen secretaris wees elke oplossing af waarin hij niet alleen de baas bleef, terwijl daar nu juist het probleem ligt. De gevolgen van slecht management voor de organisatie zijn op financieel, organisatorisch en menselijk gebied te groot en te schadelijk om er de ogen voor te blijven sluiten.

Na veel discussie bleef uiteindelijk een compromis over, waar aanvankelijk het hele bestuur het mee eens was. Dat compromis voorzag in gedeelde regie over de werkorganisatie door een opwaardering van de positie van de zakelijk leider. Drie bestuurders trokken een week later, toen het besluitvoornemen in besluit moest worden omgezet, hun aanvankelijke steun terug. De voorzitter heeft daarop besloten de zaak niet te forceren en het voorstel niet in stemming te brengen, maar in plaats daarvan af te treden, gevolgd door drie medebestuursleden. Alle vier wilden het wederom uitblijven van maatregelen om het tij te keren niet voor hun bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. Het resultaat is dat geen vernieuwing mogelijk is en processen die wij schadelijk vinden voor de NVJ, gewoon doorgaan.

Wij vinden het volstrekt vanzelfsprekend dat er veel vragen zijn bij u, ook naar aanleiding van dit stuk. Eén van de bijverschijnselen van de bestuurlijke cultuur bij de NVJ is dat de bestuurlijke organen onvoldoende op de hoogte worden gehouden en daarmee weinig serieus genomen in hun rol. Wij vinden dat het hoogste orgaan van de vereniging op zijn minst de feiten moet kennen. Wij zijn bereid alle vragen naar beste vermogen en in openheid te beantwoorden. U hoeft ze alleen maar te stellen.

Lize Alink
Hella Liefting
Thom Meens
Tony van der Meulen

Bekijk meer van

NVJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Paul Disco, 7 april 2013, 09:01

Ik wist niet eens dat de NVJ een zakelijk leider heeft. Maar goed, een verliesgevende organisatie (met overcapaciteit nota bene) hou je echt geen jaren vol. Lijkt me lastig om belangen te behartigen als je als organisatie niet goed voor jezelf kunt zorgen.

yvonnegj, 7 april 2013, 11:53

Wat een lachertje. Het bestuur heeft knap veel tijd genomen met het betrachten van openheid aan het hoogste orgaan van de vereniging. Wie de poppetjes een beetje kent weet dat dit conflict al jaren sluimert. Een deel van het toenmalige bestuur hield toen ‘de exponent van het oude’ uit de wind, tot ongenoegen van een deel van de werkorganisatie. Het veenbrandje is toen aan de Joh. Vermeerstraat binnenshuis uitgetrapt, maar er is echt geen organisatiepsycholoog voor nodig om te voorspellen dat dit nog eens tot een uitslaande brand zou leiden. En nu kloppen de vertrekkers te langen leste het roet van hun jas en bellen eindelijk 911.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.