training eu starters

— woensdag 4 juli 2018, 20:57 | 0 reacties, praat mee

Openbaar Ministerie opnieuw in de fout met ongeoorloofde afluisteractie journalist

Politie doet onderzoek in Amsterdam, op locatie waar uit wraak de broer van een kroongetuige is vermoord | Koen van Weel / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eind maart een journalist in een publieke ruimte met richtmicrofoons afgeluisterd, toen die met een bron sprak. Dat meldt de NOS. Het Genootschap van Hoofdredacteuren is verbijsterd over deze nieuwe onthulling, kort nadat uitkwam dat er eerder afluisterpogingen zijn gedaan tijdens recherchewerk. Laatste wijziging: 5 juli 2018, 09:20

Eerder lekte bijvoorbeeld uit dat het OM eenzelfde afluisterpoging in de openbare ruimte plande tegen een journalist van het Brabants Dagblad. Dat ging toen enkel uit tijdgebrek niet door. Wel werden telefoongegevens opgevraagd, iets waar de top van OM niet op de hoogte was.

Reactie OM
De afluisteractie, die ook binnen kringen van het OM als ongeoorloofd werd gezien, probeerde informatie te verzamelen over een vergeldingsmoord op de broer van een kroongetuige in een zaak rond liquidaties in het criminele milieu.

In een persverklaring probeert het OM begrip te kweken voor de actie: “De impact van de ernst van het gepleegde strafbare feit maakt de drang naar de inzet van alle beschikbare opsporingsmiddelen begrijpelijk. Voorafgaand aan het bevel ten aanzien van dit middel heeft echter niet de vereiste interne toetsing plaatsgevonden,  hetgeen gezien de hectiek van de eerste uren van het opsporingsonderzoek wel goed te begrijpen was.”

De afluisteractie is wel uitgevoerd, stelt het OM. De opnames zijn echter niet beluisterd, in een kluis gelegd en kort daarop vernietigd: “De betreffende opname is, ondanks de opdracht van de rechter commissaris daartoe, nooit uitgeluisterd en uiteindelijk na overleg met het College van procureurs-generaal in opdracht van de hoofdofficier van justitie in Amsterdam vernietigd, omdat het OM vindt dat de opname een ontoelaatbare inbreuk is op de bronbescherming van journalisten.”

Reactie NVJ/Genootschap
Algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) Thomas Bruning en Genootschapsvoorzitter Marcel Gelauff eisen maatregelen om zulke uitglijders te voorkomen. “Feit is namelijk dat justitie hiermee opnieuw heeft laten zien dat binnen OM en politie het belang van journalistieke bronbescherming niet goed weet te waarborgen”, aldus Bruning en Gelauff in een brandbrief.

“Het feit dat het OM blijk heeft gegeven van inzicht in de gemaakte fout door het vernietigen van het opgenomen materiaal is slechts een uiterst schrale pleister op de wonde”, aldus Bruning en Gelauff.

Ze verwachten bovendien dat het OM schoon schip maakt of er nog meer van deze acties spelen.

Wet Bronbescherming in strafzaken
De timing is bovendien ironisch: gisteren werd het wetsvoorstel Bronbescherming in strafzaken, dat exact deze bescherming in de wet moet verankeren, in de Eerste Kamer als hamerstuk aangenomen.

De NOS meldt op basis van interne stukken dat het afluisteren tot een forse rel heeft geleid tussen het OM en de rechtbank Amsterdam. Over wat er met de opname moest gebeuren is zes weken onderhandeld. Op 18 april eist de rechter-commissaris dat de opname wordt beluisterd, in proces-verbaal vastgelegd en doorgestuurd.

Het OM vindt dat de opname onbruikbaar is in het opsporingsonderzoek en weigert. De journalist en bron zouden bovendien in gevaar kunnen komen als de opname wordt beluisterd en uitgewerkt. Het OM stelde rechter-commissaris kort daarop van de vernietiging op de hoogte. Meer bij de NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.