training eu starters

— donderdag 5 juli 2018, 10:49 | 0 reacties, praat mee

Afluisteren journalist direct centraal in behandeling moordzaak

Politie doet onderzoek in Amsterdam, op locatie waar uit wraak de broer van een kroongetuige is vermoord | Koen van Weel / ANP

Tijdens de voortzetting van de rechtszaak rond de moord op de broer van een kroongetuige, heeft de advocaat van de verdachte vanochtend meteen een punt gemaakt van vernietigde audio-opnamen van een journalist en een bron. Volgens advocaat Nico Meijering is daarmee mogelijk ontlastend bewijsmateriaal van zijn cliënt Shurandy S. verdwenen. Laatste wijziging: 5 juli 2018, 11:13

Misdaadjournaliste Saskia Belleman van De Telegraaf doet via Twitter verslag van de zaak. Ze schrijft dat het Openbaar Ministerie (OM) niet in de openbaarheid wil spreken over de afluisteractie, die volgens het OM ook ‘totaal niet relevant’ is voor de zaak tegen Shurandy S. - die de moord al heeft bekend.

Het OM liet gisteren weten dat een journalist is afgeluisterd in strijd met geldende regels. Het materiaal lag enkele weken onbeluisterd en onuitgewerkt in een kluis en is toen vernietigd. Journalistieke organisaties als de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren zijn woedend over de afluisteractie.

Meijering zegt de beslissing om de namen van de journalist en bron geheim te houden te respecteren. Het OM vreest dat zij gevaar lopen als hun identiteit in de openbaarheid komt. Hij zegt dat zijn cliënt weliswaar heeft bekend, maar dat er ontlastende factoren zijn.

Volgens Meijering bewijst de opdracht van de rechter-commissaris om de journalist te laten afluisteren dat er relevante aanleiding toe was. Nu het materiaal is gewist, is deze zaak “versmald tot een who did it’ en is de kans om achtergronden te onderzoeken ontnomen.

De Officier van Justitie zegt dat er ook zonder de opnamen voldoende bewijs tegen Shurandy S. is. Het OM moet van de rechtbank Amsterdam wel de motivatie voor het afluisteren in het procesdossier toevoegen, meldt Belleman. Daarin mogen wel passages onleesbaar worden gemaakt waaruit de identiteit van de journalist valt te herleiden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.