— dinsdag 20 oktober 2015, 13:25 | 1 reactie, praat mee

Ook OR Holland Media Combinatie naar de rechter

De directie van Holland Media Combinatie staat op 12 november opnieuw voor de rechter. Ook de Ondernemingsraad van het bedrijf is het oneens met de plannen om de redactiestructuur te veranderen. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam gaat zich nu over de zaak buigen. Laatste wijziging: 29 oktober 2015, 13:51

Eerder stapte de redactieraad al naar de kortgedingrechter in Alkmaar. Uitspraak in die zaak wordt op maandag 26 oktober verwacht. Beide medezeggenschapsorganen verzetten zich tegen de plannen van de directie om de organisatie van de redactie aan te passen. Op grond van hun taken/bevoegdheden komen ze bij verschillende rechters terecht.

Holland Media Combinatie is een dochter Telegraaf Media Groep (TMG). De onderneming geeft onder meer Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad en IJmuider Courant uit. Deze kranten vormen nu organisatorisch een eenheid, met één hoofdredacteur en daaronder adjuncts. Er is ook één redactieraad en er is één plenaire redactievergadering.

De directie (Gert Jan Oelderik en Ferdy Demmers) wil nu bijna iedere titel een eigen hoofdredacteur geven en daar vervolgens rechtstreeks zaken mee kunnen doen. Volgens de redactieraad is dat niet alleen ongewenst maar ook in strijd met letter en geest van het redactiestatuut De journalisten benadrukken dat de directie haar greep op de kranten wil vergroten en daarbij de redactionele onafhankelijkheid ondermijnt.

De zaak bij de Ondernemingskamer in Amsterdam dient op donderdag 12 november om 15.30 uur in het Paleis van Justitie aan het IJdok, nabij het Centraal Station.

Lees ook: het redactiestatuut ‘Je moet er steeds voor knokken’

Bekijk meer van

regionale journalistiek

Praat mee

1 reactie

modscholten, 22 oktober 2015, 17:57

Typisch een reactie die het krantenbedrijf eigen is.

Oplage en advertenties hollen achteruit, maar toch elke verandering tegen elke prijs proberen tegen te houden.

Snappen deze medezeggenschapsorganen niet dat al lang iemand heeft uitgerekend wanneer het licht uitgaat en de directie hoe dan ook iets moet doen. Het aanpassen van de organisatiestructuur is dan wel het minste wat ze kunnen doen. Ik snap niet wat de redactie hiermee te maken denkt te hebben, behoudens zich te beroepen op een verouderd en volkomen overbodig systeem van het redactiestatuut.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.