— woensdag 4 februari 2015, 10:25 | 0 reacties, praat mee

‘Fox krijgt gratis reclame bij NOS’

UPDATE TV-zender Fox zou gratis reclamezendtijd krijgen bij de NOS. Ook is afgesproken dat FOX en andere rechthebbenden voorkeursposities kunnen krijgen in STER-blokken rond sportuitzendingen. Dat meldt de Volkskrant op basis van gesprekken met mensen die het contract kennen. Volgens hen zijn de afspraken in strijd met de Mediawet. De NOS kreeg vorig jaar de uitzendrechten van de samenvattingen van de eredivisie. SBS diende destijds een klacht in bij het Commissariaat voor de Media (CvdM), omdat volgens hen de afspraken tussen FOX en de publieke omroep in strijd zijn met de Mediawet. Na onderzoek concludeerde het CvdM dat de NOS zich dienstbaar zou maken voor Fox. De deal tussen de twee moest worden aangepast anders dreigde het Commissariaat met een dwangsom die kon oplopen tot een miljoen euro. De NOS en Fox lieten weten onder dwang de deal aan te passen.

Dat het contract voorziet in gratis reclamezendtijd voor Fox en voorkeursposities voor andere rechthebbenden was nog onbekend. De NOS kan die afspraken niet maken in verband met strikte scheiding commercie en inhoud. Maar ook de STER kan dat niet zomaar: op die manier zou STER kunnen bepalen hoe de programmering van de publieke omroep eruitziet.

Het weggeven van reclamezendtijd gaat ten koste van de winstgevendheid van de STER, die de winst afdraagt aan het ministerie van OCW. Uiteindelijk kan dat gevolgen hebben voor de omroep-reserve, waaruit bijzondere kosten voor alle omroepen worden gefinancierd.

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias heeft Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de STER-afspraken in het NOS-contract voor de eredivisiesamenvattingen.

Bekijk meer van

STER NOS FOX Sports Eredivisie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.