— maandag 2 maart 2020, 14:21 | 0 reacties, praat mee

Ook gemeente Rotterdam moet opt-in voor huis-aan-huisbladen pauzeren

ANP

De gemeente Rotterdam mag niet met ingang van volgende maand handhaven op een opt-in-systeem rond huis-aan-huisbladen. Net als in Utrecht wilde de gemeente alleen nog bezorging van ongevraagd drukwerk toestaan op adressen waar bewoners via een jaja-sticker expliciet toestemming geven.

In Utrecht werd handhaving van dit systeem voorlopig opgeschort, omdat er nog een bodemprocedure loopt van DPG Media. In Rotterdam werd door een aantal partijen in de reclamebranche een kort geding gestart.

Zij stelden dat er tussen aankondiging en invoering per 1 april 2020 te weinig tijd zat. De jaja-regeling omvat naast gratis weekkranten ook reclamedrukwerk. De vertegenwoordigers van de reclamebranche eisten een overgangsperiode van minstens 20 maanden.

Ze vinden verder dat de gemeente een grote wijziging heeft willen doorvoeren zonder met de betrokken sector in gesprek te gaan. Ook in Amsterdam, waar een opt-in wordt nagestreefd voor ongevraagd drukwerk, loopt een rechtszaak. De Hoge Raad moet daarin oordelen, wat vermoedelijk nog 18 maanden op zich laat wachten.

Bram ter Beek van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) is blij met de uitspraak, die volgens hem voorkomt dat de branche onnodig overvallen wordt door een plotselinge wijziging van het systeem voor de bezorging van reclame. “Daarmee wordt veel schade voor winkeliers, burgers en verspreiders en drukkers van reclame voorkomen. Ook biedt deze uitspraak een gelegenheid het laatste woord van de Hoge Raad af te wachten over of een opt-in systeem wel toegestaan is. Dat is wel zo netjes en verstandig”, aldus Ter Beek.

In de Utrechtse zaak liep de rechtbank vooruit op een uitspraak in de bodemprocedure, die mogelijk stelt dat een verplichte opt-in in strijd is met de persvrijheid.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.