— vrijdag 13 december 2019, 14:25 | 1 reactie, praat mee

Rechter: Hah-bladen Utrecht alleen in brievenbus met ‘ja-ja’-sticker

© ANP Nils van Houts

De gemeente Utrecht mag huis-aan-huisbladen vanaf 1 januari onder het zogeheten ‘folderregime’ scharen, waardoor ze alleen nog bezorgd mogen worden in brievenbussen met een ‘ja-ja’-sticker. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald in een kort geding dat DPG Media, een grote uitgever van huis-aan-huisbladen, had aangespannen. DPG Media vindt de uitspraak “zeer teleurstellend” en gaat in hoger beroep. Roy Keller van de NNP, een vereniging van de 45 lokale nieuwsmedia, noemt de uitspraak “te waanzinnig voor woorden”.

“De huis aan huiskranten zijn de waakhond van de lokale democratie en hier neemt de gemeente Utrecht nu afscheid van”, stelt Keller.

Utrecht komt met de ja-ja-sticker om papierverspilling en vervuiling van de stroom restafval tegen te gaan. Uit onderzoek via het gemeentelijk Bewonerspanel kwam naar voren dat 39 procent van de huishoudens alle folders ongelezen weggooit en 23 procent ze echt leest.

DPG Media wilde de invoering van de ja-ja-sticker voorkomen omdat het uitgeven van haar hah-blad Het Stadsblad (nu circa 140.000 exemplaren) hierdoor onmogelijk wordt. DPG wees in haar motivatie ook op het belang van huis-aan-huisbladen voor de lokale samenleving en benadrukte dat de gemeente Utrecht zich op andere terreinen juist inspant voor versterking van de lokale journalistiek.

Volgens Roy Keller is het uitgeven van een huis-huis-huisbladen door de uitspraak “niet meer rendabel” in Utrecht.
Woordvoerder Thomas van Vessem van DPG Media stelt dat het uitgeven van Het Stadsblad in zijn huidige vorm in ieder geval onmogelijk wordt, maar wil niet vooruitlopen op een eventuele opheffing van de krant. “We gaan eerst in hoger beroep”.

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 15 december 2019, 03:23

“DPG wees in haar motivatie ook op het belang van huis-aan-huisbladen voor de lokale samenleving ..” Taaltip: motivatie = innerlijke gedrevenheid, komt in het bijzonder bij wielrenners voor, motivering = redengeving, onderbouwing en dat is wat een rechter in zijn vonnis doet,

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.