e learning nvj

— dinsdag 26 januari 2021, 10:03 | 0 reacties, praat mee

Ontslag op staande voet voor hoofdredacteur die klaagde over gebrek aan middelen

Hoofdredacteur Christina Lords van regionale krant Idaho Statesman | McClatchy

De Amerikaanse uitgeverij McClatchy heeft hoofdredacteur Christina Lords van het regionale dagblad Idaho Stateman op staande voet ontslagen, nadat ze in een (inmiddels verwijderde) tweet haar frustratie uitte over het gebrek aan middelen, in het bijzonder een licentie voor spreadsheet-software Microsoft Excel. Laatste wijziging: 26 januari 2021, 10:26

De software zou worden gebruikt door een nieuw aangetrokken onderzoeksjournalist. McClatchy, sinds vorig jaar in handen van een beleggingsfonds, krijgt stevige kritiek over het hardvochtige besluit.

Vakbond Idaho News Guild heeft in een open brief aan de McClatchy-top geëist dat het ontslag wordt teruggedraaid. In de verwijderde tweet riep Lords ook op abonnee te worden, om zo de krant meer slagkracht te geven.

“Ze zijn haar ook een ruimhartig excuus schuldig. Onze gemeenschap verdient méér journalistieke middelen, niet minder. Werknemers moeten niet ontslagen worden als ze erom vragen”, schrijft Idaho News Guild. Het is de eerste serieuze aanvaring tussen vakbond en uitgeverij, sinds de oprichting van de beroepsvereniging in april 2020.

McClatchy lijkt niet geneigd tot een ommekeer: een artikel -  zonder auteursregel - op de site van de Idaho Statesman kondigde aan dat Chadd Cripe van adjunct tot interim-hoofdredacteur is benoemd.

De Idaho News Guild stelt in de open brief dat het ontslag het moreel op de “chronisch onderbezette” redactie heeft ondergraven. “Het is onacceptabel en heeft een verkillend effect op alle journalisten in dienst bij McClatchy voor zichzelf, hun redactie en hun gemeenschap opkomen”, aldus de vakbond. Meer bij Boise Dev

Bekijk meer van

McClatchy

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.