training eu starters

— donderdag 19 mei 2022, 13:08 | 0 reacties, praat mee

Kamervragen over ‘onweersproken’ omvolkingstheorie bij Ongehoord Nederland

Een tafel van Ongehoord Nederland in de persruimte van de Tweede Kamer | Peter Hilz / ANP

Er zijn schriftelijke Kamervragen gesteld over de publieke omroep Ongehoord Nederland, in het bijzonder over "onweersproken complottheorieën" rondom omvolking. Dat is in extreemrechtse kringen het idee dat oorspronkelijke witte bewoners van een land stilaan worden verdreven door immigratie en multiculturalisme. Laatste wijziging: 19 mei 2022, 16:32

Deze complottheorie bracht aanhangers al vaker keren tot geweld, recent nog in Buffalo in de staat New York. Daar schoot een 18-jarige man tien mensen dood in een supermarkt en verwondde drie anderen. Elf van zijn slachtoffers waren zwart. De man publiceerde vooraf een manifest waarin hij klaagde over de verdringing van de witte Amerikaan.

Eerder waren er in andere landen als Noorwegen en Nieuw-Zeeland bloedige extreemrechtse aanslagen, waar daders stelden te zijn geïnspireerd door de omvolkingstheorie. Inlichtingendienst AIVD is bezorgd over aanhangers van deze theorie, meldt NU.nl.

“Zulke sluipende ondermijning treedt al op als meer mensen hun extremistische ideeën als normaal en feitelijk accepteren. Daartoe gebruiken extremisten soms (pseudo)wetenschappelijk jargon”, schreef de AIVD in het jaarverslag over 2021.

D66 dient Kamervragen in, maar wordt daarin gesteund door VVD, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, DENK, Volt en Lid Gündogan. Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoersma mag voor verspreiding en het onweersproken laten van deze theorieën op de Nederlandse publieke omroep geen ruimte zijn.

De Kamervragen zijn gericht aan de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius en staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu.

PVV-Kamerlid Martin Bosma noemt de vragen “doodeng” en een poging van de regering om meningsuiting en journalistieke vrijheid “bij de staatsomroep” te beperken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.