Kamervragen over ‘onweersproken’ omvolkingstheorie bij Ongehoord Nederland

Er zijn schriftelijke Kamervragen gesteld over de publieke omroep Ongehoord Nederland, in het bijzonder over "onweersproken complottheorieën" rondom omvolking. Dat is in extreemrechtse kringen het idee dat oorspronkelijke witte bewoners van een land stilaan worden verdreven door immigratie en multiculturalisme.
Deze complottheorie bracht aanhangers al vaker keren tot geweld, recent nog in Buffalo in de staat New York. Daar schoot een 18-jarige man tien mensen dood in een supermarkt en verwondde drie anderen. Elf van zijn slachtoffers waren zwart. De man publiceerde vooraf een manifest waarin hij klaagde over de verdringing van de witte Amerikaan.
Eerder waren er in andere landen als Noorwegen en Nieuw-Zeeland bloedige extreemrechtse aanslagen, waar daders stelden te zijn geïnspireerd door de omvolkingstheorie. Inlichtingendienst AIVD is bezorgd over aanhangers van deze theorie, meldt NU.nl.
“Zulke sluipende ondermijning treedt al op als meer mensen hun extremistische ideeën als normaal en feitelijk accepteren. Daartoe gebruiken extremisten soms (pseudo)wetenschappelijk jargon”, schreef de AIVD in het jaarverslag over 2021.
D66 dient Kamervragen in, maar wordt daarin gesteund door VVD, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, DENK, Volt en Lid Gündogan. Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoersma mag voor verspreiding en het onweersproken laten van deze theorieën op de Nederlandse publieke omroep geen ruimte zijn.
Ongehoord Nederland verspreidt onweersproken omvolkingstheorieën.
— Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (@swsjoerdsma) May 19, 2022
Diezelfde theorieën vormde de basis voor aanslagen in Oslo, Christchurch en zeer recent Buffalo. Ook de AIVD waarschuwt er tegen.
Daarom kamervragen met de VVD, PvdA, GL, PvdD, CU, Denk, Volt, Gundogan pic.twitter.com/2K9r2Yi3Ob
De Kamervragen zijn gericht aan de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius en staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu.
PVV-Kamerlid Martin Bosma noemt de vragen “doodeng” en een poging van de regering om meningsuiting en journalistieke vrijheid “bij de staatsomroep” te beperken.
Praat mee