training eu starters

— donderdag 7 mei 2020, 14:00 | 0 reacties, praat mee

Ongehoord Nederland dreigt met schadeclaim om factcheck-video

Journalist Harry Hol - © YouTube

Omroep Ongehoord Nederland (ON!) dreigt journalist Harry Hol met een schadeclaim om een factcheck-video die hij op YouTube heeft geplaatst. In de video weerlegt Hol uitspraken die gedaan zijn in een recente video van de omroep. Daarbij maakt hij gebruik van beelden uit een video van ON!. Laatste wijziging: 7 mei 2020, 14:01

Dat meldt Hol op Twitter. De journalist publiceert daarbij een mail van voormalig VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam, die inmiddels werkzaam is als secretaris bij omroep Ongehoord Nederland. In de brief verzoekt Berckmoes-Duindam Hol de video te verwijderen.

In de video gebruikt Hol ruim vijf minuten materiaal uit de oorspronkelijke video van de omroep, waarbij hij telkens na een kort fragmenten commentaar geeft op wat er gezegd wordt. Iets wat volgens Berckmoes-Duindam niet onder “het passend gebruik van het citaatrecht valt”.

5000 euro
Berckmoes-Duindam beschuldigt Hol in de mail tevens van laster en smaad. “Voor iedere dag overtreding eist omroepvereniging Ongehoord Nederland 5000 euro van u, plus inning van eenzelfde bedrag per direct en schakelt daarvoor een deurwaarder in. Alle advocaatkosten die omroepvereniging Ongehoord Nederland moet maken door uw laakbaar gedrag zal op u worden verhaald.”

In een reactie aan Villamedia laat Hol weten de video niet te verwijderen, behalve als een rechter oordeelt dat dat moet. “Het is niet de eerste video die ik op deze manier heb gemaakt. Eerder heb ik ook video’s met complottheorieën van Robert Jensen en Janet Ossebaard besproken. YouTube staat vol met kanalen die dit soort video’s maken. Het platform staat gebruikers onder zijn fair use-beleid toe citaten uit andere video’s te gebruiken om op deze manier commentaar te geven.”

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.