Wijfjes: ‘grondwet’ voor de NPO beter dan verbod op sommige toetreders

Bijzonder hoogleraar geschiedenis van radio en televisie aan de Universiteit van Amsterdam Huub Wijfjes pleit in een opiniestuk in Trouw voor een nieuwe 'grondwet' voor de Nederlandse Publieke Omroep. Dat is beter dan te pleiten voor een verbod op toetreders als Ongehoord Nederland (ON), waar toezichthouders verstoring van verwachten.
Uit interne documenten blijkt dat demissionair minister Slob en de NPO zich zorgen maken over de toetreding van omroepen ON en Zwart. De Raad voor Cultuur pleitte voor toetreding maar uitte zorgen over de borging journalistieke waarden bij zowel Zwart (nadat initiatiefnemer Akwasi een EO-journalist intimideerde) als Ongehoord Nederland (waar oprichter Arnold Karskens al jarenlang via een zwartboek de betrouwbaarheid van nieuwsorganisatie NOS diskwalificeert).
Wijfjes stelt dat NOS en NTR de wettelijke taak hebben terughoudend te zijn. De publieke omroep zal echter, om diversiteit in de programmering te brengen, uitgesproken meningen een plek moeten bieden.
“Kritiek en scherpe standpunten zijn dus prima op hun plaats in de publieke omroep. We willen echt niet terug naar de jaren dertig, toen als reactie op de opkomst van politiek radicalisme aan twee kanten (fascisme en communisme) van overheidswege werd besloten om via preventieve censuur alle politieke polarisatie uit de omroep te weren. In de publieke omroep is juist sinds de jaren zestig een traditie gegroeid van botsende standpunten, maar altijd op basis van wederzijds respect, aanvaarding van algemeen journalistieke uitgangspunten, koestering van sociale cohesie en inclusiviteit van minderheidsculturen en -opinies. Daar moeten we ook Ongehoord Nederland aan gaan houden”, schrijft Wijfjes.
Dat laatste kan via een ‘grondwet voor de publieke omroep’, stelt de hoogleraar.
“Op basis van de Grondwet zien we een enorme variëteit aan politieke partijen en meningen functioneren. In de publieke omroep bestaat die variëteit ook; er is nogal een verschil tussen de EO, AVROTROS en PowNed om maar iets te noemen. Maar die variëteit is veel groter dan in de politiek. Burgers verwachten van de omroep nu eenmaal veel meer dan politieke standpunten, en zeker meer dan politieke eenzijdigheid. Misschien wel daarom zijn er nog altijd veel meer mensen lid van een omroep dan van een politieke partij.” Meer bij Trouw
Praat mee