banner festival 23

— woensdag 2 december 2020, 16:50 | 2 reacties, praat mee

Onduidelijkheid bij fotografen over nieuw regionaal fototarief Mediahuis Nederland

© ANP / Jonas Roosens

Freelance fotojournalisten die werk leveren aan de regionale kranten van Mediahuis Nederland zijn niet blij met een door de uitgeverij aangekondigde tariefswijziging. De hoofdredactie maakte onlangs per telefoon en vervolgens per mail bekend dat fotojournalisten vanaf december niet meer betaald worden per foto, maar per opdracht. Laatste wijziging: 2 december 2020, 16:56

Aan de nieuwe structuur is een verhoging van het tarief gekoppeld. Fotojournalisten die voor de regionale Mediahuis-kranten werken krijgen voortaan 55 euro per opdracht. Bij de kranten in de regio ‘zuid’ (het Leidsch Dagblad en het Haarlems Dagblad) lag het tarief voorheen op 48 euro. In de regio ‘noord’ kregen fotografen 30 euro per foto.

Kanttekening is volgens fotojournalisten dat hen in de nieuwe opzet gevraagd wordt per opdracht vijf foto’s te leveren in plaats van één, schrijft de NVJ. Daarnaast zijn gemaakte onkosten en reiskosten voor rekening van de fotojournalist.

Corine de Vries, hoofdredacteur van de regionale Mediahuis-kranten, stelt in een reactie dat de uitgeverij graag de tarieven en voorwaarden voor zijn regionale kranten gelijk wilde trekken. De door fotografen gehekelde regeling wat reiskosten en onkosten betreft is voor fotojournalisten in de regio noord nieuw, maar was in de regio zuid al van toepassing.

“We werken daarnaast tegenwoordig allemaal web first”, aldus De Vries. “We willen artikelen op onze websites graag kunnen verrijken. Daarom vragen we fotografen meer beelden te sturen, zodat we een ruimere keuze hebben. De meeste fotografen deden dat overigens al. We hebben juist meer budget gekregen van de uitgeverij en de bedoeling is dat onze fotografen erop vooruit gaan.”

Hoewel de NVJ de tariefsverhoging een sigaar uit eigen doos noemt. Volgens de beroepsvereniging wil Mediahuis Nederland werk dat fotojournalisten leveren vrij gebruiken in al zijn titels en ook in zijn archief opnemen. De Vries verklaart dat dat inderdaad zo is, maar dat die regeling al jaren geleden is ingevoerd. Ook in de inkoopvoorwaarden die Mediahuis Nederland in 2017 opstelde stelt de uitgeverij al ‘een zo groot mogelijke vrijheid’ te willen wat betreft het gebruik van werk van freelancers.

Een ander punt van onvrede voor fotojournalisten is de eis dat ze hun foto’s binnen een uur na voltooiing van hun opdracht leveren. De Vries stelt dat dat gezien moet worden als een streven. “Als het om wat voor reden dan ook niet lukt foto’s binnen die gestelde termijn te leveren, dan doen we daar niet moeilijk over. Maar we willen voorkomen dat foto’s die om 11 uur gemaakt zijn pas om 20.00 uur binnenkomen.”

Ook dat getal van vijf foto’s is niet heilig maar een richtlijn, benadrukt ze. “Ik heb de afgelopen weken ook al onze fotografen gebeld om de nieuwe situatie uit te leggen. Met een aantal van hen zijn we nu nog in gesprek.”

Bekijk meer van

Mediahuis Nederland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jan Everhard, 3 december 2020, 12:29

Stel dat je 3 foto’s aanlevert voor 55Euro en alle foto’s worden gebruikt. Dan is de vergoeding per foto 18,33 Euro. Zonder reiskosten! En wel snel leveren en dan ook nog je auteursrecht afstaan omdat het Mediahuis de vrijheid wil hebben om jouw foto’s in al hun publicaties te gebruiken.
Het enige dat wij, fotojournalistiek, hier tegenover kunnen stellen is het principe dat je levert volgens de leveringsvoorwaarden van Dupho of je eigen leveringsvoorwaarden en NVJ NVF moeten in hun gesprekken van een minimumstraffen van 75 Euro uitgaan en uiteraard pleiten voor het behoud van het auteursrecht voor de betreffende fotografen.
De zelfstandige fotograaf is ALTIJD eigenaar en auteursrechthouder van zijn foto’s. Het is bijna crimineel om, als Mediahuis, af te dwingen om je auteursrecht af te staan. Lieve collega’s, zet de hakken in het zand en doe niet mee. Fotojournalistiek Heeft Zijn Prijs!

Evert, 5 december 2020, 10:35

Een beladen woord, maar volgens mij is dit een moderne vorm van slavernij

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.