— dinsdag 14 november 2023, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek naar werkcultuur bij NOS Sport: ‘investeren in een nieuwe visie op leiderschap’

© Bart Stoutjesdijk/ANP

Naar aanleiding van verschillende meldingen van 'grensoverschrijdend gedrag' op de redactie van NOS Sport dient er 'meer helderheid te komen in besluitvorming en standaardisatie van (personeels)beleid' en en moet NOS Sport 'investeren in een nieuwe visie op leiderschap en in structurele opleiding en evaluatie van leidinggevenden', stelt onderzoeksbureau CuLTR Diagnose. Laatste wijziging: 15 november 2023, 09:16

Het onderzoeksbureau onderzocht in opdracht van NOS Sport de diverse meldingen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant in december 2022. De volledige hoofdredactie van NOS Sport stapte vervolgens op en onder andere Tom Egbers werd op non-actief gesteld.

Het onderzoek bij NOS Sport is nu klaar. In totaal is er met 243 medewerkers gesproken en vulde ruim tweederde van alle medewerkers van NOS Sport een online enquête in.

Balans
‘De conclusie is dat de interne organisatie op een aantal punten uit balans is. Er is noodzaak om die balans te herstellen, omdat een deel van de werknemers daar last van heeft’, concludeert de NOS nu.

Lees ook: Aïcha Marghadi over veiligheid op de werkvloer: ‘Ego is nog een te groot onderdeel van het vak’

De sterke focus op het maakwerk, de korte termijn en de vrijheid binnen de organisatie binnen de NOS zorgen ervoor dat er weinig aandacht is voor ‘aandacht voor de professional, het lerend vermogen, de mate van duidelijkheid en de ruimte voor het open en andere gesprek’. Wel geeft het merendeel van de werknemers aan zich veilig te voelen op de werkvloer, blijkt uit de rondvraag van het onderzoeksbureau.

Tegelijkertijd wordt er ook ‘ongewenst gedrag en ongewenste vormen van communicatie’ ervaren, al wordt dit niet gespecificeerd in het persbericht van de NOS.

Meer feedback
De medewerkers van NOS Sport hebben behoefte aan ‘meer feedback op hun kwaliteiten en ontwikkelpunten’ en de organisatie is ‘onvoldoende ingericht op evaluatie en feedback’. Leidinggevenden hebben teveel medewerkers onder zich om zich te kunnen focussen op individuele gevallen en zijn teveel gefocust op de ‘dagelijkse operatie’.

Lees ook: Grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport: ‘Porno kijken op werkvloer’ en ‘stalkende eindredacteuren’

Binnen de organisatie is ‘veel vrijheid’ voor medewerkers, maar tegelijkertijd zorgt dit voor onduidelijkheid en verwarring over ‘rol en taak, vrijblijvende omgang met personeelsbeleid en onduidelijke besluitvorming’. Daarnaast is de organisatie sterk gericht op de korte termijn, waardoor een visie voor de langere termijn ontbreekt.

Uitvoering personeelsbeleid
In het onderzoek stellen medewerkers dat er niet altijd ruimte is om zich uit te spreken over lastige onderwerpen en thema’s. ‘Aanspreken op gedrag is geen vanzelfsprekendheid.’ Daarnaast wordt er niet altijd ingegrepen bij het niet functioneren van medewerkers en is er niet voor iedereen ‘perspectief’ op het doorgroeien binnen de organisatie. Een deel van de medewerkers zegt dat de ‘uitvoering van het personeelsbeleid’ niet in orde is.

Het onderzoeksbureau adviseert NOS Sport om op drie niveaus aan de slag te gaan: structuur, leiderschap en werknemers. ‘Om de aandacht voor de professional te vergroten is bijvoorbeeld structureel ruimte nodig voor evaluaties, feedback en verbeteracties. Er dient meer helderheid te komen in besluitvorming en standaardisatie van (personeels)beleid is gewenst.’ Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in ‘een nieuwe visie op leiderschap en in structurele opleiding en evaluatie van leidinggevenden’ en moet er een ‘cultuurcode’ ontwikkeld worden.

‘Allereerst is het van belang dat we de uitkomsten intern bespreken en dat er ruimte is voor herkenning en voor erkenning. Daarna gaan we hiermee aan de slag. Ik heb er vertrouwen in dat de sterke betrokkenheid en professionaliteit die onze organisatie kenmerkt, zich zal vertalen in een forse ambitie voor verbetering’, reageert Gerard Timmer, algemeen directeur van de omroep in een persbericht.

Geen verdere mededelingen
De omroep stelt daarnaast dat er al de nodige ‘veranderingen’ in gang zijn gezet na de reeks publicaties over de misstanden op de werkvloer bij NOS Sport. De NOS wil verder geen meldingen doen over de vervolgstappen binnen de omroep: ‘Verdere communicatie over het onderzoek en de vervolgstappen zal intern plaatsvinden’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.