— maandag 14 november 2011, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Twitter moet WikiLeaks-data geven

Twitter moet persoonsgegevens van drie personen betrokken bij klokkenluidersite WikiLeaks aan de Amerikaanse justitie overhandigen. Dat heeft de rechter eind vorige week in hoger beroep besloten. Het gaat om gegevens van de Nederlander Rop Gonggrijp, de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir en de Amerikaanse hacker Jacob Appelbaum. Gongrijp denkt overigens niet dat zijn twittergegevens hem in moeilijkheden zullen brengen, zo meldt BNR. "Ik heb eens getwitterd dat ik betrokken was bij die film maar dat weten ze al." Hij weet nog niet of de juridische procedure wordt voortgezet. "Eerst overleggen met de advocaten." Laatste wijziging: 14 november 2011, 10:29

In The Guardian stelt Jonsdottir de uitspraak onacceptabel te vinden en ze stapt dan ook naar de Raad van Europa. Ze is van mening dat mensen offline dezelfde rechten moet hebben als online. “Stel je voor dat de Amerikaanse autoriteiten je huis willen doorzoeken. [...] Daar zal een flink gevecht van komen.”

De uitspraak heeft tot ophef geleid. Het is nu immers mogelijk voor de Amerikaanse autoriteiten om dergelijke gegevens in het geheim te vorderen, zonder dat de personen daarvan op de hoogte worden gesteld. De enige reden waarom deze zaak openbaar werd is omdat Twitter naar de rechter stapte en het nieuws van de vordering openbaar maakte. WikiLeaks liet in januari weten dat andere sites als Facebook en Google mogelijk soortgelijke dagvaardingen hebben gekregen.

 

 

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.