— maandag 14 november 2011, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Twitter moet WikiLeaks-data geven

Twitter moet persoonsgegevens van drie personen betrokken bij klokkenluidersite WikiLeaks aan de Amerikaanse justitie overhandigen. Dat heeft de rechter eind vorige week in hoger beroep besloten. Het gaat om gegevens van de Nederlander Rop Gonggrijp, de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir en de Amerikaanse hacker Jacob Appelbaum. Gongrijp denkt overigens niet dat zijn twittergegevens hem in moeilijkheden zullen brengen, zo meldt BNR. "Ik heb eens getwitterd dat ik betrokken was bij die film maar dat weten ze al." Hij weet nog niet of de juridische procedure wordt voortgezet. "Eerst overleggen met de advocaten."

In The Guardian stelt Jonsdottir de uitspraak onacceptabel te vinden en ze stapt dan ook naar de Raad van Europa. Ze is van mening dat mensen offline dezelfde rechten moet hebben als online. “Stel je voor dat de Amerikaanse autoriteiten je huis willen doorzoeken. [...] Daar zal een flink gevecht van komen.”

De uitspraak heeft tot ophef geleid. Het is nu immers mogelijk voor de Amerikaanse autoriteiten om dergelijke gegevens in het geheim te vorderen, zonder dat de personen daarvan op de hoogte worden gesteld. De enige reden waarom deze zaak openbaar werd is omdat Twitter naar de rechter stapte en het nieuws van de vordering openbaar maakte. WikiLeaks liet in januari weten dat andere sites als Facebook en Google mogelijk soortgelijke dagvaardingen hebben gekregen.

 

 

 

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.