— maandag 1 juli 2019, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek: aanhouding ANP-journalisten op basis van onjuiste informatie

© Niels Wenstedt / ANP

De ANP-journalist die vorige week werd aangehouden bij een Pegida-actie in Eindhoven, bleek abusievelijk te zijn aangemerkt als Pegida-sympathisant. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De politie Oost-Brabant heeft de afgelopen week onderzoek gedaan naar de feiten en omstandigheden van de aanhouding van de journalist uit Roermond bij een Pegida-manifestatie op 22 juni in Eindhoven. De politie laat weten dat zijn vrouw, die ook werd aangehouden, ook journalist is.

De verwarring is volgens de politie ontstaan doordat de journalisten op maandag 6 mei zijn gezien bij een tegendemonstratie van AFA in Eindhoven, waarvan ze voor het ANP verslag deden. “Die informatie is vervolgens intern onjuist geïnterpreteerd waardoor het tweetal bij de politie te boek stond als Pegida-aanhangers. Toen zij op 22 juni in de buurt van de Pegida-aanhangers verslag deden van de manifestatie, was dat label voldoende grond om tot aanhouding over te gaan.”

De journalisten maakten al bij hun aanhouding duidelijk dat ze actief waren als journalisten door hun (politie)perskaart te laten zien. Beiden werden enkele uren later weer in vrijheid gesteld. Meer bij de politie

Bekijk meer van

Politieperskaart ANP

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.