banner festival 23

— vrijdag 18 september 2020, 10:44 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe afspraken tussen NVJ/NVF en politie bij aangekondigde acties klimaatactivisten

Een groep klimaatactivisten van Extinction Rebellion in Amsterdam vorig jaar - © Piet van der Meer / Novum

Nadat vorig jaar oktober fotografen waren belemmerd in hun werk omdat ze van de politie in een persvak moesten staan bij demonstraties van klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR), zijn er nu afspraken gemaakt tussen NVJ/NVF en de politie om dit te voorkomen, meldt NVJ/NVF. Laatste wijziging: 21 september 2020, 08:54

Extinction Rebellion organiseert elk half jaar wereldwijd grootschalige acties ten behoeve van de klimaatcrisis. In de aanloop naar de aangekondigde acties onder het mom van ‘septemberrebellie’ van XR Nederland in Amsterdam, heeft de NVJ/NVF overleg gehad met de politie.

De afspraken: houders van een Politieperskaart kunnen ongehinderd hun werk doen op de demonstratielocaties. In een algemeen demonstratiegebied mag een ieder vrij rondlopen en zijn of haar werk doen, dus ook journalisten. Dat geldt voor alle journalisten die in het bezit zijn van een door het NVJ uitgegeven perskaart.

Op het moment dat er door de politie een afzetting wordt gemaakt wordt, verandert de zaak. Het betreden van een dergelijk gebied en hierin vrij te bewegen c.q. te werken, is in ieder geval toegestaan voor journalisten die een politieperskaart (LPP-kaart) van 2020/2021 kunnen tonen. Waarschijnlijk zal de politie houders van andere perskaarten niet toelaten, of hen wel in een persvak zetten.

Herkenbaarheid als journalist is voor de politie is hierin van groot belang en zal beide partijen aanzienlijk helpen. Daarom adviseren de NVJ/NVF LPP-houders om naast hun gewone LPP-kaart ook hun zogenaamde a5 rellenkaart zichtbaar om hun nek te hangen, zodat je rol als journalist goed zichtbaar is.

Waar mogelijk zal de politie voor journalisten, die niet beschikken over een LPP-perskaart een persvak buiten het afgezette gebied maken. Of en hoe snel deze er komt, is echter afhankelijk van diverse omstandigheden en verschilt per situatie. Er is uitdrukkelijk met de politie afgesproken dat door LPP-houders hier geen gebruik van hoeft te worden gemaakt en niet wordt verplicht. Wel wordt aan politieperskaarthouders gevraagd ten alle tijde de RIVM richtlijnen in acht te nemen en gepaste afstand te houden van de politie die aan het werk is en hen niet in hun werkzaamheden te hinderen.

NVJ/NVF wil de politieperskaarthouders nogmaals bewust maken van de aangeboden faciliteiten en wederzijdse belangen. De keuze van de plek waarvandaan verslag wordt gedaan, de eigen inschatting van situaties en de eventuele gevolgen ervan zijn voor eigen verantwoordelijkheid. De keuze om op sommige momenten de perskaart te verbergen is ook de eigen verantwoordelijkheid; het betekent dat de politie de journalist als een demonstrant kan zien en daarnaar handelt.

Lees ook:
NVJ protesteert tegen gebruik persvakken voor fotografen door politie

Bekijk meer van

Politieperskaart NVJNVF

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.