— dinsdag 8 september 2020, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Ondernemingsraad L1 dreigt met kort geding

© Jean-Pierre Geusens / Novum

De Raad van Commissarissen (RvC) heeft Peter Elbers benoemd als directeur-bestuurder van de regionale omroep L1/SOL. Tot verbijstering van de Ondernemingsraad (OR). Want de OR is niet gekend in het besluit. Daarom dreigt de OR met een kort geding als het besluit van de benoeming niet voor woensdagmiddag 14.00 uur wordt ingetrokken.

De RvC heeft Elbers benoemd zonder het advies van de ondernemingsraad van L1 af te wachten. Managementteam en ondernemingsraad zijn niet vooraf over het besluit ingelicht. “De RvC heeft daarom gehandeld in strijd met het wettelijke adviesrecht van de OR als ook met de afspraken die met de OR zijn gemaakt. De OR is van mening dat de wet hierdoor met voeten getreden wordt,” aldus de OR. “Indien de Raad van Commissarissen niet ingaat op de sommatie” zal de ondernemingsraad [...] naar de kortgedingrechter stappen.” De or stelt “overrompeld” te zijn door deze plotse benoeming.

Bij L1 is het al tijden onrustig. Begin juli zegde vrijwel het voltallige personeel het vertrouwen in RvC op nadat de directeuren Bert Lemmens en Emiel van der Wal per direct op non-actief waren gezet. Dat gebeurde tegen de zin van het personeel. Daarop heeft de OR de RvC opgeroepen om een mediation-traject te starten, waaraan de Raad gehoor gaf.

Op 30 juni ontving de OR de adviesaanvraag voor de vandaag benoemde directeur. Vanaf toen is de OR steeds duidelijk geweest over het tijdstip van het uitbrengen van advies: De OR zou pas nadat het bemiddelingstraject is afgerond met zijn advies komen. Gezien de met de RvC gemaakte afspraken had de Ondernemingsraad een dergelijke gang van zaken niet verwacht. Meer bij 1Limburg

Lees ook:
Personeel L1 zegt vertrouwen op in RvC na gedwongen vertrek directieleden (1 juli 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.