word actief nvj klein

— donderdag 16 maart 2017, 13:33 | 0 reacties, praat mee

Ondernemingskamer hoort felle kritiek op overnameproces TMG

Geert-Jan van der Snoek (CEO) en Leo Epskamp (CFO) van TMG arriveren bij de Ondernemingskamer | Remko de Waal / ANP

UPDATE De sfeer in de top van de Telegraaf Media Groep (TMG) wordt getekend door slechte verstandhoudingen en vooringenomenheid rond de overnamepartners Mediahuis en VP Exploitatie. Dat wordt betoogd voor de Ondernemingskamer vandaag, die zich buigt over klachten van Talpa. de Vereniging van Effectenbezitters en de geschorste directie van TMG. Alle drie de partijen vinden dat de raad van commissarissen (RVC) van TMG het overnameproces in het voordeel van Mediahuis heeft laten verlopen en Talpa daarmee negeert. De RVC slaat daarop hard terug: de directeuren van TMG zijn geschorst omdat ze hun eigen belang na joegen. De Ondernemingskamer doet dinsdag om 18 uur uitspraak. Laatste wijziging: 16 maart 2017, 18:16

De zaak trekt veel belangstelling, meldt economie- en beurscommentator Jelle Maasbach (BNR Nieuwsradio) op Twitter. De advocaten van Talpa stellen dat in november vorig jaar de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen een zogeheten drag along-regeling hebben afgesproken, wat inhoudt dat kleinere aandeelhouders hadden moeten meewerken aan een hoger overnamebod.

Die eerdere afspraak wordt nu genegeerd, aldus de Talpa-advocaten.

De Vereniging van Effectenbezitters stelt vooraf geen voorkeur te hebben voor Mediahuis/VPE noch Talpa, maar dat alle transparantie en het gelijke speelveld centraal moeten staan.

Jan Braaksma van het Financieele Dagblad (FD) meldt verder dat de advocaat van minderheidsaandeelhouder Paarlberg rept over een bod van 150 miljoen euro op het succesvolle bedrijfsonderdeel Keesing, dat puzzeltijdschriften maakt.

Aandeelhouder Van Puijenbroek (tevens betrokken bij overnamepartner VP Exploitatie) zou aansturen op een overname door Mediahuis, om Keesing te kunnen verkopen en het dividend op te strijken. Conclusie is dat met een geschatte beurswaarde van 278 miljoen euro (op basis van het Mediahuis/VPE-bod) de krantenactiviteiten minus Keesing zo’n 128 miljoen euro waard zijn.

Kleinere aandeelhouder Cantor stelt dat ‘kroonjuweel’ Keesing op dit moment niet los verkocht mag worden, meldt Maarten Hafkamp van Adformatie. Ook is volgens Cantor zowel het bod van Mediahuis/VPE (6 euro per aandeel) als dat van Talpa (6,50 per aandeel) te laag.

De Vereniging van Effectenbezitters stelt dat als beide biedingen niet voldoen, TMG serieus zou moeten overwegen zelfstandig te blijven en Keesing te verkopen, aldus Braaksma.

De geschorste bestuurders van het Telegraaf-concern TMG voerden aan dat er is gerommeld met de aanbevelingen van banken over de hoogte van het bod van Mediahuis. Meer daarover bij het FD. Ook zouden de bezuinigingen hun vruchten afwerpen en het financieel daarmee beter gaan met TMG.

De advocaten raad van commissarissen en groot-aandeelhouder en lid van de rvc, Guus van Puijenbroek, bestreden punt voor punt de zienswijze van de Talpa, de vereniging en de geschorste directeuren om vervolgens fors de aanval in te zetten.

Zo zou er geen afspraak liggen dat Mediahuis en VP Exploitatie aan de hoogst biedende zou verkopen. Er lag wel een afspraak, maar die was veel ruimer geformuleerd.

Verder waren de twee directeuren vooral bezig hun eigen hachje te redden omdat ze wisten dat ze bij Talpa hun baan zouden houden en bij Mediahuis niet.

En het gaat helemaal niet goed bij TMG. Onderdeel Keesing heeft er in 2015 en 2016 voor gezorgd dat er geen liquiditeitsproblemen ontstonden. Een onderdeel dat overigens niet te koop staat, volgens de raad van commissarissen.

Aangezien de directie het overnameproces stelselmatig trachtte te sturen in voordeel van Talpa, was schorsen onvermijdelijk.

Het opheffen van die schorsing zou tot een onwerkbare situatie binnen TMG leiden.

Verder zijn Mediahuis en VP Exploitatie duidelijk in hun bedoelingen. Ze willen TMG kopen en hun aandelen niet verkopen aan Talpa. Elk gesprek, bemiddeling of onderhandeling daarover is zinloos. Het gaat niet gebeuren.

Rond half zes werd begonnen aan de dupliek en repliek.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.