— dinsdag 18 augustus 2009, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Onderbroeken (en t-shirts)-lol in Kabul

Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep/NOS) is in Afghanistan en houdt - ook voor Villamedia - een weblog bij. Zelden begin ik er een reis mee: meestal bewaar ik het tot de laatste dag, voor de lege uren tot aan het inchecken. Maar nu ben ik er meteen mee aan de slag gegaan. Winkelen. Want na anderhalf uur wachten op het vliegveld van Kabul, stond ik nog steeds met alleen mijn handbagage. Dat betekent: ik heb wel alle apparatuur maar verder alleen de kleren die ik aan heb.

Zo zag ik weer eens een andere kant van Kabul. En hoorde de mening van de winkeliers over de verkiezingen. Stemmen? Heeft geen enkele zin, je kunt alleen maar kiezen uit boeven. Of: veel te gevaarlijk, ze blazen die stembureaus op met dezelfde bommen als ze zaterdag bij de Navo in Kabul gebruikten. Al graaiend in onderbroeken en T-shirts kreeg ik steeds meer het gevoel dat de verkiezingen vooral belangrijk zijn voor het buitenland. Voor de landen die hier militairen hebben en graag ‘een democratisch gekozen regime’ steunen. Maar wie hier vaker komt en het leven niet door een militaire bril bekijkt, ziet vooral een corrupt land, waar eerlijke verkiezingen nauwelijks mogelijk zijn. 

De belangrijkste rivaal van president Karzai, zijn voormalig minister van buitenlandse zaken Dr Abdullah Abdullah, sprak al eerder zijn zorgen uit over verkiezingsfraude. Zojuist zag ik hem een gevuld stadion in Kaboel toespreken. “De Afghaanse televisie heeft alleen aandacht voor Karzai.” zei hij. Om dat gebrek aan aandacht van die Afghaanse media te compenseren, verscheen er een helicopter die duizenden foto’s van Abdullah over de menigte uitstrooide. Ook deelde zijn campagneteam T-shirts uit, met een grote foto van een grijnzende Abdullah.

En daar ging mijn onafhankelijkheid. Een ‘large’ heb ik, die opvallend krap zit. Ik zal er in slapen. En dromen van een koffer die toch nog in Kabul opduikt. Mocht dat niet meer gebeuren, dan zal ik eens langs gaan bij de andere presidentskandidaten. Voor de onafhankelijke berichtgeving? Wel nee. Als het een beetje meezit kan ik straks 35 dagen achter elkaar, elke dag een ander shirt aan.

Bekijk meer van

Villamedia Afghanistan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.