— woensdag 3 juni 2009, 08:51 | 0 reacties, praat mee

De Taliban aan de telefoon

Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep/NOS) is in Afghanistan en houdt - ook voor Villamedia - een weblog bij. De Taliban zijn nog steeds dichtbij Tirin Kot. Sterker: ze zijn in Tirin Kot. In de hoofden van de mensen. Maar ik vermoed ook op straat.

Ik heb veel mensen gesproken. Op de markt, in winkeltjes, op een school. Wat mij vooral opvalt is dat er veel paranoia is. Vooral onder die Afghanen die zich inzetten voor een beter Uruzgan: lokale medewerkers van hulporganisaties, politie, bouwvakkers. Dat komt mede door de mobiele telefoon.

Want de Taliban bellen. Een hulporganisatie kreeg een paar maanden geleden een telefoontje: “Je hebt zeven dagen om de compound te ontruimen. Anders doen wij het.” De organisatie zit er nog. Met bewakers.

Ik kreeg al gauw boze blikken. Van mannen met dikke baarden. Ik heb hen aangesproken. Toen ontdooide de boel een beetje. “De NAVO denkt dat wij van de Taliban zijn. Omdat wij deze baarden hebben. Maar die heeft iedereen hier toch?” Ze stonden meer vijandig tegenover de buitenlandse soldaten, dan tegenover de Taliban. “Dat zijn ook gewoon Afghanen.”

Ik vraag mij bij elk interview af of er niet ook veel voor de buhne wordt geroepen. Juist omdat mensen bang zijn dat de Taliban meeluistert/kijkt. Maar vooral de onvrede over collateral damage, de burgerslachtoffers, hoor ik ook steeds in een wat veiliger interview-setting dan op straat.

Mensen die vinden dat hun leven beter is geworden door de komst van de Navo zijn er ook. Die geloven dat als de NAVO vertrekt, voordat er een sterk Afghaans leger is, de Taliban meteen weer voor hun neus staan.

“s Avonds toen mijn tolk weer thuis was, ging zijn telefoon. De Taliban aan de lijn, vanuit een plaatsje 5 kilometer verderop. “Die man met wie je werkt, is dat een journalist of een spion?” Mijn tolk was een dag later nog steeds verbaasd toen hij het mij vertelde. “Dat hebben ze snel uitgezocht. Ze hebben hier dus in de stad mensen staan.” “Heeft de Taliban je bedreigd? Vroeg ik bezorgd. “Nee, ze wilden weten wat jij besprak met al die mensen. Toen heb ik verteld dat je geinteresseerd bent in wat de Afghanen zelf vinden van de situatie in Uruzgan.” “En toen?” “Toen niks. De stem zei: “ok” en hing weer op.”

Bekijk meer van

Villamedia Afghanistan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.