word actief nvj klein

— dinsdag 16 augustus 2022, 14:13 | 0 reacties, praat mee

ON! doopt Ongehoord Nieuws om tot ‘opinie- en duidingsprogramma’

© ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Omroep Ongehoord Nederland (ON!) heeft het programma Ongehoord Nieuws bij de aanvang van het nieuwe seizoen omgedoopt tot een "opinie- en duidingsprogramma". Dat zei presentator Arlette Adriani dinsdagmiddag aan het begin van de eerste aflevering van het nieuwe, tweede seizoen van de talkshow. Bij de lancering in februari noemde de omroep het programma nog een actualiteitenrubriek. Laatste wijziging: 17 augustus 2022, 17:17

“Vanaf nu zijn we een opinie- en duidingsprogramma, wat wil zeggen dat we ruimte geven aan meningen en interpretaties van het nieuws”, stelde Adriani. Ook kondigde ze aan dat er afscheid is genomen van presentator Ahmed Aarad en dat rechtsfilosoof Raisa Blommestijn zijn plaats heeft ingenomen.

Zij stelde “ontzettend veel zin” te hebben in het aankomende seizoen.

De NPO legde de omroep van voorzitter Arnold Karskens voor de zomerstop een financiële sanctie op omdat ON! de journalistieke code doorlopend zou schenden. Het bestuur nam dat besluit nadat er een pittig rapport was verschenen van de ombudsman van de NPO. Deze constateerde dat Ongehoord Nederland onder meer onjuiste informatie niet corrigeerde, meningen niet of onvoldoende gescheiden werden van feitelijke informatie en dat de journalistieke rol van presentatoren onvoldoende werd ingevuld.

De ombudsman constateerde overigens dat ook programma’s van andere omroepen zich eenzelfde soort kritiek moeten aantrekken. Smit: “Ik kan niet één geval, bij één bepaalde omroep veroordelen als het publiek dezelfde dingen signaleert bij andere programma’s, ook al gebeurt het daar dan minder frequent of systematisch. Om die reden raakte dit onderzoek ook journalistieke producties van andere publieke omroepen. Onafhankelijkheid moet merkbaar zijn in de wijze waarop je vragen stelt, aan alle bronnen en gasten: met kennis van zaken, je weegt en duidt, spreekt aantoonbaar onjuiste informatie tegen en laat patronen zien. Dat moet gelden voor alle journalisten, van alle omroepen.”

In een eerdere versie van dit verhaal stond dat de Ombudsman oordeelde dat ON! te eenzijdige gasten uitnodigt. Dit klopt niet. De Ombudsman schreef hierover: ‘bevooroordeeldheid bij of gebrek aan veelzijdigheid in gastenkeuze is niet aan te tonen als uitnodigingen door potentiële gasten en bronnen met andere (politieke) voorkeuren en overtuigingen niet worden aangenomen’.

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.