— maandag 16 maart 2020, 11:21 | 0 reacties, praat mee

Omvang en samenstelling van kranten verandert door coronamaatregelen

Hoofdredacteur Cees van der Laan van Trouw - © Lex van Lieshout / ANP

De gevolgen van de door de overheid genomen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan hebben waarschijnlijk ook gevolgen voor de omvang en samenstelling van de krant, waarschuwen meerdere hoofdredacteuren. Laatste wijziging: 17 maart 2020, 11:47

Trouw-hoofdredacteur Cees van der laan schrijft dat abonnees veranderingen kunnen verwachten, want het maken van een krant en het bijbehorende online-platform verloopt over veel schijven. “Ik ga ervan uit dat met de nodige improvisaties we de komende weken de krant bij u in de bus krijgen, soms wellicht iets later en soms ook niet, als er iets misgaat.”

Van der Laan legt allemaal uit waar de probleempunten zitten. Het continue overleg dat doorgaans nodig is om een krant te maken, wordt lastiger omdat de redactie is gesplitst. Zo veel mogelijk mensen werken thuis, alleen de vormgevers en eindredacteuren mogen op de redactie zijn omdat de softwareprogramma’s waarmee zij werken dermate zwaar zijn dat er goede dataververbindingen (geen wifi) en computers met flink werkgeheugen nodig zijn.

“Doordat in de culturele sector veel bijeenkomsten en shows zijn afgezegd, en heel veel sportwedstrijden niet doorgaan, moeten we nu op andere wijze deze pagina’s vullen. Dat kan ook betekenen dat we in aantal pagina’s teruggaan, als dat nodig zou zijn.” Alle buitenlandse reizen die voor de krant gemaakt zouden worden, zijn afgezegd, meldt de hoofdredacteur. “Bij alle reportages die we bedenken moeten we ons nu ook afvragen of dat vanwege het nieuwe coronavirus wel zo verstandig is.”

Vrijdag schreef hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad al dat hij verwacht dat de omvang en samenstelling van de krant verandert door de coronamaatregelen die de krant moet treffen. Daar wordt begin deze week over vergaderd.

Het Reformatorisch Dagblad heeft aangegeven dat als de bezorging van de krant problematisch wordt, dat dan de e-paper voor iedereen opengezet zal worden.

Lees ook:
Redacties treffen coronamaatregelen, sommige media bereiden zich voor op een langdurige crisissituatie (13 maart 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.