— donderdag 28 februari 2019, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Turkije eist ruim 14 jaar cel tegen RSF-vertegenwoordiger Önderoglu

In Turkije is ruim 14 jaar cel geëist tegen twee mannen en één vrouw, waaronder de Frans-Turkse journalist Erol Önderoglu, tevens vertegenwoordiger in Turkije van persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF). Een solidariteitscampagne die werd gevoerd voor de Koerdische krant Özgür Gündem staat volgens de Turkse autoriteiten gelijk aan terreurpropaganda en goedkeuring van en oproep tot geweld.

Naast Önderoglu staan in dezelfde zaak journalist Ahmet Aziz Nesin en forensisch arts en mensenrechtenexpert Sebnem Korur Fincanci terecht. Önderoglu werd al in 2016 opgepakt maar kon zijn proces in vrijheid afwachten.

RSF is woedend over de mogelijke lange celstraf van hun vertegenwoordiger: “Ze hadden de moed om Turkse pluriformiteit te verdedigen en verdienen het om geprezen, niet veroordeeld te worden!” De organisatie is een petitie gestart en vraagt via de Twitter-hashtag #SupportErol aandacht voor de zaak.

Op het moment van schrijven is de helft van de beoogde 50.000 handtekeningen binnen. RSF eist niets minder dan volledige vrijspraak van het drietal. Door zo’n prominente vertegenwoordiger en voorvechter van persvrijheid aan te pakken, sturen de Turkse autoriteiten een intimiderend signaal aan alle andere journalisten in Turkije, stelt RSF.

Turkije is - op basis van cijfers van CPJ - wereldwijd dubieus koploper met eind vorig jaar zeker 68 journalisten in de gevangenis. Afhankelijk van gehanteerde definities lopen de tellingen over gevangen journalisten uiteen. Organisaties als RSF en IFJ komen op het dubbele aantal.

Niet alleen voor lokale journalisten is het werken moeilijk, met lichtzinnige beschuldigingen van terreurpropaganda om elke hoek. We publiceerden recent een reeks vertaalde columns van gevangen of uitgeweken Turkse journalisten.

Maar ook voor buitenlandse correspondenten is het lastig navigeren. In het Amsterdamse debatcentrum De Balie wordt op vrijdag 1 maart gesproken over de uitdagingen van standplaats Turkije.

Bekijk meer van

Turkije Erol Önderoglu

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.