noodfonds

— dinsdag 3 mei 2016, 09:48 | 0 reacties, praat mee

Mogelijk beveiliging voor Ebru Umar in Nederland

ANP

Premier Mark Rutte maakt zich zorgen om de veiligheid van Ebru Umar. Op het moment dat ze terugkeert naar Nederland zou ze zich moeten laten beveiligen. Dat heeft Rutte de columniste op het hart gedrukt in een persoonlijk gesprek, zegt Umar vandaag in NRC.

Umar werd twee weken geleden opgepakt in de Turkse badplaats Kusadasi, omdat in een serie tweets de Turkse president Erdogan zou hebben beledigd. Na een nacht in de cel heeft de Metro-columniste ‘landarrest’, zoals ze het zelf zegt, en is ze vooralsnog genoodzaakt in Turkije te blijven. Ondertussen ontving ze via social media talloze bedreigingen van met name Turkse Nederlanders, en werd haar huis in Amsterdam overhoop gehaald en beklad.

De Nederlandse regering achtte daarom een analyse over haar veiligheidssituatie nodig. Die heeft vorige week donderdag een politie-liaison afgevaardigd om samen met Umar een risicoprofiel op te stellen. De ambassade zorgt ervoor dat Umar sinds vorige week permanent vergezeld is van een medewerker.

In een opinie die vanmiddag in NRC is verschenen, zegt Umar dat ze huiverig is voor haar terugkeer naar Nederland. ‘Mijn leven in Nederland zoals ik het ken, is voorbij. Over wat er gebeurt als ik in mijn wijk of Amsterdam over straat ga, durf ik niet eens na te denken. Ja, ik voel mij opgejaagd wild, ik bén opgejaagd wild, nota bene in twee landen, en ik zie slechts één manier van handelen: de confrontatie. Nooit, maar echt nooit zal ik vrijwillig naar de slachtbank lopen. Want als je me kapot wilt maken, monddood wilt hebben zo je wilt, zul je daar toch beter je best voor moeten doen.’

De Turkse rechtbank beoordeelt naar verwachting morgen het bezwaarschrift dat Umars advocaat heeft ingediend tegen haar landarrest.

Lees ook: Vrijheid voor Ebru Umar: De waarheid

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.