Omstreden Frans wetsvoorstel verbiedt filmen politie

Het Frans parlement bespreekt deze week een wetsvoorstel dat het filmen van politie door burgers en pers aan banden legt. Beeldmateriaal zou voor verspreiding geblurred moeten worden als agenten herkenbaar zijn, onder dreiging van forse boetes en gevangenisstraf.
De Volkskrant meldt dat het wetsvoorstel verpakt zit in een loi Sécurité Globale - een globale veiligheidswet. In artikel 24 van dat voorstel wordt het verspreiden van beelden op sociale media zelfs helemaal verboden, als daar agenten op te zien zijn.
Critici zeggen dat de wet het onmogelijk maakt om incidenten van politiegeweld nog te registreren en te bestraffen. De Franse politievakbond APN zegt dat sinds de introductie van smartphone en sociale media juist agenten systematisch doelwit van bedreigingen zijn geworden.
Mocht het voorstel het halen, wordt het verspreiden van beelden waarop agenten zijn te herkennen strafbaar met boetes tot 45 duizend euro en een jaar celstraf. Critici zeggen dat er nu al voldoende juridische middelen zijn om bedreigingen aan het adres van politie te bestraffen.
Tegenstanders vrezen verder dat de politie straks iedereen die staat te filmen oppakt en zo voorkomt dat politieacties überhaupt worden vastgelegd. Meer bij de Volkskrant
Praat mee