— dinsdag 1 december 2020, 14:53 | 0 reacties, praat mee

Omstreden FCC-topman Ajit Pai kondigt vertrek aan

FCC-topman Ajit Pai tijdens een verhoor afgelopen zomer over het functioneren van zijn departement. Hij vertrekt eind januari 2021. | DPA

Ajit Pai, topman van de Amerikaanse toezichthouder Federal Communications Commission (FCC), heeft stapt eind volgende maand op. Het moment van vertrek valt samen met de inauguratie van inkomende president Joe Biden. Pai's beleid stond de afgelopen vier jaar uit deregulering, waarbij in 2017 in Amerika het netneutraliteit verdween.

Dat concept houdt in dat internet- en telecomaanbieders alle data gelijkwaardig moeten behandelen en eigen diensten niet mogen voortrekken. Volgens Pai ging het om knellende en innovatiebeperkende regelgeving uit het Obama-tijdperk. Netneutraliteit werd in 2017 in de Verenigde Staten afgeschaft, ondanks protesten van eindgebruikers en internetbedrijven.

Pai besloot verder tot een herziening van ‘sectie 230’ van de 1996 Communications Decency Act. In dat artikel worden aanbieders van internetdiensten vrijgepleit van juridische aansprakelijkheid voor uitlatingen op hun platformen. Pai ontkent dat die herziening het gevolg is van een boze president Trump, die klaagt dat de sociale media vooringenomen zijn tegen hem en zijn aanhangers.

Wie Pai gaat opvolgen is niet bekend. Biden heeft al wel kandidaten voor andere posten aangewezen, maar voor de FCC nog niet, meldt de Washington Post.

In een snijdende opinie op techonologiesite ZDNet zegt journalist Steven Vaughan-Nichols dat sinds Pai aantrad en ‘lichte regelgeving’ nastreefde er nauwelijks is geïnvesteerd in breedband in landelijke gebieden Ruim 22 miljoen Amerikanen beschikken over onvoldoende snel internet beschikken om te kunnen thuiswerken of thuisleren.

Na het verdwijnen van netneutraliteit zijn maandelijkse kosten gestegen, maar snelheden niet significant toegenomen. De meeste aanbieders hebben een limiet gesteld aan de hoeveelheid data die iemand - ook thuis - mag verbruiken. Verder zijn sommige bedrijven nu in staat zogeheten zero-rating toe te passen, waarbij het gebruik van eigen diensten niet meetelt tegen zulke data caps.

Het gebrek aan opties voor snel internet in landelijke gebieden, zou mensen weerhouden om de grote stad te verruilen voor de regio, zelfs nu thuiswerken na corona een integraal onderdeel van het werkzame leven lijkt te worden.

Sommige Amerikaanse politici sorteren voor op een terugkeer van netneutraliteit, zodra Pai niet meer aan het hoofd staat.

Bekijk meer van

Netneutraliteit FCC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.