— vrijdag 19 mei 2017, 11:18 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse communicatiewaakhond wil minder strenge regels netneutraliteit

UPDATE Er moeten minder strenge regels komen voor netneutraliteit. Dat heeft de FCC, de communicatiewaakhond van de Verenigde Staten, donderdag bepaald. Maar er is kritiek op de totstandkoming van het voorstel. Er is mogelijk fraude gepleegd tijdens de consultatieronde.

De instantie stemde voor het afschaffen van Title II, de regels die bepalen dat aanbieders van breedbandverbindingen gebruikers niet de toegang tot legale content en diensten mag ontzeggen. Ook mogen providers volgens die regels diensten en websites niet laten betalen voor voorrang. De FCC stelt dat de Title II-regels beperkend werken, waardoor providers minder investeren in breedbandinternet. Title-II, dat in 2015 werd ingesteld, is met de stemming nog niet per direct van de baan. De komende negentig dagen mag het publiek nog reageren op het voorstel. Deze reacties worden opgenomen in het uiteindelijke voorstel.

Critici menen echter dat het voorstel van minder strenge regels met betrekking tot netneutraliteit gebaseerd zijn op valse argumenten. The Verge en ZD Net meldden dat er mogelijk fraude is gepleegd.

Presentator John Oliver van het Amerikaans satirisch nieuwsprogramma Last Week Tonight, had mensen opgeroepen om netneutraliteit te beschermen en reacties achter te laten. Er zijn de afgelopen periode dan ook ruim twee miljoen berichten op de site van de FCC verschenen. Maar ook van mensen die tegen netneutraliteit zijn. En sommigen lijken namen en adressen te hebben gebruikt van mensen die echter van niets lijken te weten. Uit onderzoek zou verder blijken dat honderdduizenden posts van bots afkomstig zouden zijn en dat die allemaal soortgelijke berichten tegen netneutraliteit hebben achtergelaten.

Fight for the Future, een groep die opkomt voor internetrechten, heeft de FCC opgeroepen de mogelijke fraude te onderzoeken. De organisatie heeft een online tool beschikbaar gesteld die internetgebruikers laat zien of hun naam en adres zonder toestemming is gebruikt om kritiek achter te laten op de sites van de waakhond. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Netneutraliteit FCC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.