NVJ compleet lid

— donderdag 28 maart 2024, 11:05 | 1 reactie, praat mee

Omroep BNNVARA en presentator Khalid Kasem gaan na Pasen in gesprek over hun samenwerking

 Omroep BNNVARA en presentator Khalid Kasem gaan na Pasen in gesprek over hun samenwerking
Kasem haalt in zijn reactie flink uit naar het AD. De krant heeft hem "zeer ernstig persoonlijk beschadigd en in diskrediet gebracht", schrijft hij onder meer. - © ANP / Patrick Harderwijk

Omroep BNNVARA en presentator Khalid Kasem gaan na Pasen in gesprek over hun samenwerking. Dat heeft een woordvoerder van de omroep laten weten. Oud-advocaat Kasem legde begin januari de presentatie van de talkshow Khalid & Sophie neer, omdat hij door het AD in verband werd gebracht met omkoping. Laatste wijziging: 28 maart 2024, 11:21

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten maakte woensdag bekend dat ze geen aanwijzingen heeft gevonden dat Kasem schuldig is aan omkoping. Wel krijgt hij een formele waarschuwing omdat hij in één geval ongepaste uitlatingen tegen een cliënt deed om een factuur betaald te krijgen.

Daarnaast zijn de rijksrecherche en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) nog steeds bezig met een onderzoek naar Kasem.

BNNVARA opgelucht
Omroep BNNVARA reageerde met een zekere opluchting op het oordeel van de deken.

“Het doet ons zeer goed dat de Orde van Advocaten concludeert dat onze collega Khalid Kasem zich in het verleden als advocaat niet schuldig heeft gemaakt aan omkoping of het lekken van informatie, zoals eerder werd beweerd”, laat een woordvoerder van BNNVARA weten. “We nemen dit mee in de gesprekken die we voeren met Khalid. In overleg met Khalid doen we dat na het Paasweekend.”

De presentator is op het moment officieel “vrijgesteld van werk”. Dit betekent dat Khalid Kasem niet werkt, maar nog wel aan BNNVARA verbonden is.

‘Niet letterlijk opvatten’
Kasem werd in verschillende artikelen in het AD in verband gebracht met omkoping. De krant zou opnames hebben uit 2019 waarin hij bijvoorbeeld tegen Peter De Vries, met wie hij destijds in Amsterdam een advocatenkantoor had, zou bevestigen dat hij een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had omgekocht om een cliënt eerder vrij te krijgen. Kasem ontkende deze beschuldiging direct.

Over de opnames schrijft de toezichthouder dat de dingen die worden gezegd “niet telkens letterlijk opgevat moeten worden, maar moeten worden geplaatst in een bredere context. Een deelnemer aan een gesprek die niet weet dat een opname wordt gemaakt zal in het algemeen minder zorgvuldig, en soms zelfs ronduit inadequaat, formuleren en zal zich ook minder bekommeren om de indruk die zijn woorden wellicht achterlaten bij de gesprekspartners”.

De deken van de Amsterdamse orde van Advocaten meldt dat dat niet wegneemt dat hij juist de delen uit die gesprekken die vragen opriepen, heeft onderzocht. De bevinding hieruit is dat “de beweerde omkoping” niet heeft plaatsgevonden.

“Dat wordt niet alleen door alle betrokkenen gesteld, maar is ook erg onwaarschijnlijk en weinig zinvol gezien de achterliggende structuren en processen van Dienst Justitiële Inrichtingen. De stukken bevestigen dat de processen correct zijn gevolgd.”

Kasem haalt uit naar AD
Kasem haalt in zijn reactie flink uit naar het AD. De krant heeft hem “zeer ernstig persoonlijk beschadigd en in diskrediet gebracht”, schrijft hij onder meer.

Hij neemt het de krant bovendien kwalijk dat de beschuldigingen werden gedaan terwijl hij als oud-advocaat omwille van de geheimhoudingsplicht niet inhoudelijk kon reageren. De presentator is dan ook tevreden dat de deken heeft geconcludeerd dat van omkoping geen sprake is geweest en dat er volgens Kasem “geen enkel bewijs is gevonden voor de beweringen in het Algemeen Dagblad”.

AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma blijft achter de publicatie staan en onderstreept dat de krant haar journalistieke werk heeft gedaan.

“We hebben opgeschreven wat Khalid Kasem in een gesprek met zijn kantoordirecteur Peter R. de Vries heeft gezegd. Het is vervolgens aan toezichthouders, de Deken in dit geval, om daar opvolging aan te geven.”

Bekijk meer van

Khalid Kasem AD

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J. Wolters, 28 maart 2024, 13:28

Gelet op de bevindingen van Deken van Advocaten zou ik denken: Ik gun de heer Kasem een “wederopstanding” (het is immers over een paar dagen Pasen!) in gewone mensentaal is dit een tweede kans!!!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.