— donderdag 14 mei 2020, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Ollongren: ‘Rusland ook in Nederland actief met beïnvloedingscampagne’

AFP

Er is sprake van "voortdurende (online) Russische beïnvloedingsactiviteiten op West-Europese sociale media", stelt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een woensdag verzonden Kamerbrief. Ook in Nederland is Rusland actief, al blijft het publieke bewijs voor deze 'Russische narratieven' beperkt tot een verwijzing naar een eerdere Kamerbrief en het jaarverslag van de AIVD. Laatste wijziging: 14 mei 2020, 09:36

Volgens Ollongren is het beste verweer tegen nepnieuws mediawijsheid onder Nederlanders, dat onder meer via een overheidscampagne werd gestimuleerd.

Het praktisch nut van deze campagne wordt door experts betwijfeld. Peter Burger van het factcheckproject Nieuwschekers van de Universiteit Leiden zegt op Twitter dat het lijstje tips en het spotje effectloos zijn. “Ze zijn duidelijk niet opgesteld door mensen die dagelijks valse berichten spotten en debunken”, aldus Burger.

De term ‘Russsiche narratieven’ en de verwijzing naar een AIVD-rapport waarin ook geen hard bewijs is opgenomen, druist in tegen de eigen adviezen van het ministerie om kritisch te zijn op rapporten met ” geen bewijs of een grote afhankelijkheid van anonieme experts”.

Burger verwijst naar alternatieve tips om berichten te wegen of te ontzenuwen: HALT.

Ook bij de Oosterburen is er ophef over Russische inmenging: kanselier Angela Merkel zegt dat er hard bewijs is een door Moskou gesanctioneerde hackaanval, waarbij vijf jaar geleden de infrastructuur van het Duitse parlement plat ging. De Russische inlichtingendienst zou daar volgens Duitsland achter zitten: voor de vermeende Russische hacker is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Merkel zegt dat de bevindingen van haar eigen inlichtingendienst “pijn doen”, meldt Der Spiegel. Bij de hack werden mails buitgemaakt en ging moest de Bundestag lange tijd compleet van het internet afgesloten worden.

Afgelopen maart beschuldigde de Europese Unie Rusland ervan een ‘significante desinformatiecampagne’ tegen het Westen te voeren.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov stelde indertijd dat bewijs voor deze inmenging ontbreekt. “We hebben het weer over ongefundeerde aantijgingen die we gezien het huidige klimaat het best kunnen verklaren door een anti-Russische obsessie”, stelde Peskov toen.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.