banner anp

— donderdag 17 december 2020, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Wetsvoorstel Duitse inlichtingenwet krijgt kritiek: niets geleerd van Snowden

De Bundestag moet nog praten over de voorstellen voor een nieuwe inlichtingenwet | EPA

In Duitsland is een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd rond bevoegdheden van inlichtingendiensten, nadat in mei van dit jaar het originele sleepnet ongrondwettelijk werd verklaard. Het nieuwe voorstel is een terugkeer naar de tijden vóór Snowden, stellen critici.

Onder meer de Duitse journalistenverenigingen DJU en DJV en diverse (onderzoeks)journalistieke organisaties in het buitenland klaagden over de originele inlichtingenwet. Het nieuwe wetsvoorstel voldoet aan de bezwaren van het Hooggerechtshof, aldus het kabinet.

Er is echter nog steeds kritiek vanuit de hoek van journalistiek, privacy-experts en persvrijheidsorganisaties. De wet staat BND nu toe gericht systemen te hacken, ongeacht of het daarbij gaat om individuen, grote servers of internet- of telecomaanbieders die ook mensen bedienen die geen doelwit zijn of.

Om een schijn van kaders aan te geven, is in de wet opgenomen dat de BND niet meer dan dertig procent van de wereldwijde communicatienetwerken mag afluisteren. “Deze imaginaire grens ligt ver boven wat de BND in de praktijk uitvoerde”, aldus digitale burgerrechtenbeweging Netzpolitik. Het geeft daarmee de BND juist meer ruimte, luidt de kritiek.

“In het verleden stelde de inlichtingendienst zich bewust terughoudend op”, aldus Netzpolitik. De organisatie wijst erop dat het budget van de BND sinds de Snowden-onthullingen in 2013 bijna is verdubbeld. Voor 2021 heeft de dienst een budget van een miljard euro.

Snowden zelf reageerde kort op het wetsvoorstel. “Dit bedreigt de rechten van iedereen”, constateerde hij op Twitter.

Het Duitse parlement moet nog over de nieuwe inlichtingenwet debatteren. Meer bij Netzpolitik

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.