Wetsvoorstel Duitse inlichtingenwet krijgt kritiek: niets geleerd van Snowden

In Duitsland is een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd rond bevoegdheden van inlichtingendiensten, nadat in mei van dit jaar het originele sleepnet ongrondwettelijk werd verklaard. Het nieuwe voorstel is een terugkeer naar de tijden vóór Snowden, stellen critici.
Onder meer de Duitse journalistenverenigingen DJU en DJV en diverse (onderzoeks)journalistieke organisaties in het buitenland klaagden over de originele inlichtingenwet. Het nieuwe wetsvoorstel voldoet aan de bezwaren van het Hooggerechtshof, aldus het kabinet.
Er is echter nog steeds kritiek vanuit de hoek van journalistiek, privacy-experts en persvrijheidsorganisaties. De wet staat BND nu toe gericht systemen te hacken, ongeacht of het daarbij gaat om individuen, grote servers of internet- of telecomaanbieders die ook mensen bedienen die geen doelwit zijn of.
Om een schijn van kaders aan te geven, is in de wet opgenomen dat de BND niet meer dan dertig procent van de wereldwijde communicatienetwerken mag afluisteren. “Deze imaginaire grens ligt ver boven wat de BND in de praktijk uitvoerde”, aldus digitale burgerrechtenbeweging Netzpolitik. Het geeft daarmee de BND juist meer ruimte, luidt de kritiek.
“In het verleden stelde de inlichtingendienst zich bewust terughoudend op”, aldus Netzpolitik. De organisatie wijst erop dat het budget van de BND sinds de Snowden-onthullingen in 2013 bijna is verdubbeld. Voor 2021 heeft de dienst een budget van een miljard euro.
Snowden zelf reageerde kort op het wetsvoorstel. “Dit bedreigt de rechten van iedereen”, constateerde hij op Twitter.
Dies bedroht die Rechte aller. https://t.co/3I0I4SVUtD
— Edward Snowden (@Snowden) December 16, 2020
Het Duitse parlement moet nog over de nieuwe inlichtingenwet debatteren. Meer bij Netzpolitik
Praat mee