— donderdag 19 maart 2020, 09:39 | 0 reacties, praat mee

Europese Unie beschuldigt Rusland van nepnieuws-campagne tegen het Westen

Volgens de Europese Unie probeert het Kremlin met nepnieuws rond het coronavirus vertrouwen in de autoriteiten te ondergraven - © AFP

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan een 'significante' desinformatie-campagne te voeren tegen het Westen, waarbij het coronavirus wordt gebruikt om paniek te zaaien en wantrouwen in de autoriteiten op te stoken. Dat meldt Reuters op basis van documenten die het heeft ingezien.

Het document, dat is opgesteld door Europese dienst voor extern optreden (EDEO), spreekt van gerichte pogingen vanuit Rusland om ondermeer het bericht te verspreiden dat corona door Amerika is ontworpen als biologisch wapen.

Dat er van een desinformatie-campagne sprake is wordt ook genoemd op de EUvsDisinfo-website. Ruslands enige doel is verwarring zaaien, stelt de site.

Kremlin-gezinde nieuwssites verspreiden volgens EUvsDisinfo tientallen verschillende uitspraken, versies, verklaringen, ‘lekken’, sensationele onthullingen en complottheorieën “Dit alles met het doel het vertrouwen in maatregelen in het zorgstelsel, overheden en nationale en internationale instituten te ondermijnen”, aldus de EU-afdeling.

Tegenover Reuters heeft een woordvoerder van het Kremlin de beschuldigingen afgedaan als ongefundeerd en onlogisch. De EU-dienst zou volgens woordvoerder Dmitry Peskov niet één praktisch voorbeeld kunnen noemen van een medium dat in dienst van het Kremlin zou opereren. “We hebben het weer over ongefundeerde aantijgingen die we gezien het huidige klimaat het best kunnen verklaren door een anti-Russische obsessie”, aldus Peskov. Meer bij Reuters

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.