training eu starters

— woensdag 10 juli 2019, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Minister weert Russische nieuwsorganisaties bij Londense mediaconferentie

Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken | Matt Frost / EPA

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft de Russische nieuwsorganisatie Russia Today (RT) en persbureau Sputnik geweerd bij een conferentie over wereldwijde persvrijheid en veiligheid van journalisten. Hunt zou de organisaties hebben geweerd vanwege hun vermeende rol in het verspreiden van desinformatie. Laatste wijziging: 10 juli 2019, 08:58

Zowel Russia Today als Sputnik worden gefinancierd door het Kremlin. In een verklaring stelt de woordvoerster van de Russische ambassadeur in Londen dat de beschuldiging over desinformatie een zware beschuldiging is.

“We eisen dat Londen binnen 24 uur met specifieke bewijzen komt die de uitspraken onderbouwen. Anders zullen we deze beschuldigingen als smadelijk zien, die de professionele reputatie van de Russische media besmeurt en zelf een schandalig voorbeeld van nepnieuws en desinformatie is”, aldus woordvoerster Maria Zakharova.

De conferentie Global Conference for Media Freedom, die wordt georganiseerd in samenwerking met de Canadese overheid, begint vandaag en duurt twee dagen. Honderden deelnemers zullen de uitdagingen bespreken waarmee mediabedrijven en journalisten zich geconfronteerd zien.

Persvrijheidsorganisatie CPJ heeft minister Hunt per brief gevraagd accreditatie te herstellen, ondanks de reputatie van Russia Today en Sputnik.

“We zijn ervan op de hoogte dat Russia Today en Sputnik desinformatie hebben verspreid, waarbij in sommige gevallen democratische verkiezingen zijn ondermijnd en journalisten in gevaar werden gebracht. We denken echter niet dat het uitsluiten van de conferentie een passende reactie is”, aldus CPJ-directeur Joel Simon.

Simon waarschuwt dat het voorbeeld van de Britse regering door autocratische regeringen eenvoudig kan worden aangegrepen om kritische journalistiek te onderdrukken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.