data als kans

— dinsdag 8 juni 2021, 13:55 | 1 reactie, praat mee

Wilders: “Natuurlijk ben ik tegen geweld, altijd en tegen iedereen”

© Bart Maat / ANP

UPDATE PVV-leider Geert Wilders schrijft in een tweet altijd tegen geweld te zijn. Tegelijkertijd blijft hij media een veeg uit de pan geven. Laatste wijziging: 9 juni 2021, 09:24

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil in gesprek met Wilders vanwege zijn tweet van afgelopen weekend waarin hij schreef dat journalisten op enkele uitzonderingen na “tuig van de richel” zijn. Die tweet kwam uitgerekend op de dag dat PersVeilig bekendmaakte dat meer dan acht op de tien journalisten te maken hebben met een vorm van agressie of bedreiging.

De NVJ gaf ook aan beledigende mails en een dreigmail te hebben ontvangen na de tweet van Wilders. De beroepsvereniging gaat nadenken over eventuele vervolgstappen naar aanleiding van die mails.

Bruning vertelt bij Spraakmakers op NPO Radio 1 dat er ook doodsbedreigingen in de mails zaten, aldus NU.nl.

De NVJ vindt dat dit soort uitspraken nu juist de agressiviteit die journalisten steeds meer ervaren legitimeert. “We maken ons daar ernstig zorgen over en willen Wilders daarvan bewust maken.”

Hoofdredacteuren noemen de uitspraak van de PVV-leider “kwalijk” en “gevaarlijk”, meldt NRC. Paul Jansen van De Telegraaf: “Ik snap zijn frustratie over de pers best, en soms heeft hij met zijn kritiek ook gelijk. Maar dit soort uitlatingen kan door onverlaten worden opgevat als een aanmoediging om de vijandige houding tegenover de pers in daden om te zetten.”

NRC-hoofdredacteur René Moerland: “Het is belangrijk om te zeggen dat dit schadelijk is, en waar het toe leidt.” AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis valt hem bij: “We zijn zo gewend aan absurde tweets, en je kunt denken: “Geert is Geert, laat hem, het is Twitter maar, negeren is het beste. Maar denken zijn 873.000 volgers dat ook? [...] inmiddels weten we ook wel beter dan sociale media weg te zetten als marginaal of hype, toch? Veel mensen vinden er hun waarheid. En bestormen vervolgens het Capitool. Gaan op jacht naar de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst. Bedreigen Jaap van Dissel. Of, inderdaad, gaan eens lekker tekeer tegen een journalist.”

Uitgerekend Wilders zou, als zwaar beveiligde politicus, moeten weten dat er een verband bestaat tussen openbare verbale agressie en fysiek geweld, en hoe bedreigingen je werk kunnen hinderen, stelt Claes de Vreese, hoogleraar politieke communicatie aan de UvA bij NRC.

 

Bekijk meer van

PersVeilig NVJ NVJ Geert Wilders

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Evert, 8 juni 2021, 22:40

Ben er stil van, de brenger van slecht nieuws wordt altijd gestenigd. Snap het dat de grootste leugenfabriek de politiek moeite met ons heeft. Ze geven zelf doorlopend het slechte voorbeeld. De journalisten die legen en bedriegen naar buiten brengen zijn dan de boosdoener.
Misschien moet de politiek weer eens eerlijk en netjes met iedereen omgaan en geen circus laten zien. Dan volgt de burger vast ook weer en wordt het prettiger in Nederland. Er wordt in Den Haag doorlopend gestookt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.