Nieuwe leden NVJ november

— maandag 7 juni 2021, 09:31 | 4 reacties, praat mee

Wilders en Baudet nemen journalisten op de korrel

Geert Wilders. - © Foto: ANP

'Journalisten zijn - uitzonderingen daargelaten - gewoon tuig van de richel'. Aldus PVV-voorman Geert Wilders zaterdag via Twitter. Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, reageerde met 'Is zo.' Het kwam de heren op veel kritiek van journalisten en een enkele politicus te staan. Laatste wijziging: 7 juni 2021, 13:51

Directe aanleiding voor Wilders uitspraak was een artikel in NRC over PVV-Kamerlid Dion Graus. Hij is opnieuw beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik. Toenmalig Kamervoorzitter Arib beperkte Graus daarop de toegang tot de Tweede Kamer.

Wilders blijft Graus de hand boven het hoofd houden en opent slechts de aanval op journalisten door het NRC-verhaal verkeerd te citeren. Zeg maar precies de tactiek die mondkapjes-importeur Sywert van Lienden er tot voor kort op nahield.

Baudet, een ervaringsdeskundige als het er om gaat journalisten verwijten zijn woorden letterlijk weer te geven, sloot zich direct bij Wilders aan.

Critici van beide heren die hun ongenoegen uitten, konden bi Wilders rekenen op een extra sneer of een block. Die laatste groep is inmiddels zo groot, dat er een account is aangemaakt dat de berichten van Wilders retweet.

In 2019 is het Twitter-account van Wilders geblokkeerd door Twitter. Hij noemde D66 toen in ene post ‘sukkels’ die krokodillentranen huilen over antisemitisme, eerwraak, vrouwenbesnijdenis, terrorisme en haat. Hij verwijderde de tweet direct om weer toegang te krijgen tot het sociale netwerk.

De NVJ heeft inmiddels Wilders uitgenodigd voor een gesprek, omdat zijn uitspraken nu juist de agressiviteit tegen journalisten legitimeert. Het bestuur van de NVJ wil hem daarvan bewust maken.

Bekijk meer van

Thierry Baudet NRC Geert Wilders

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Vincent Dekker, 7 juni 2021, 13:44

Moeten journalisten blijven meewerken aan het zich zelf laten bedreigen door de bedreigers een podium te bieden? Of zullen we afspreken eens een tijdje de heren W en B, alsook hun beide clubs, compleet te negeren? Ze zullen er met krankzinnige uitspraken alles aan doen om in het nieuws te blijven, maar op die momenten moeten we gewoon consequent blijven. Genoeg is genoeg, en eigenlijk is het allang te veel.

Jan Everhard, 7 juni 2021, 13:58

Het uitgangspunt of journalisten moeten blijven meewerken aan het zichzelf laten bedreigen ontbeert logica. Geen enkele journalist heeft ooit meegewerkt om zichzelf te laten bedreigen. Wilders en Baudet moeten scherp gevolgd worden en hun onzin moet worden blootgelegd en ontmaskert. Gelukkig zijn er veel journalisten die dat doen en daarmee doorgaan. Onthullen, ontmaskeren en blootleggen van de onzin is dus het devies!

Taco Slagter, 7 juni 2021, 17:32

Ik ben geen voorstander van een cordon sanitair, alhoewel het Vlaams Blok er veel last van heeft gehad, met name van de Waalse media.
In tegenstelling tot collega Everhard vindt Dekker dat we hoe dan ook het fascistoide (mijn woordkeus) gebral van een gesjeesd wetenschapper, politicus en homo wappicus , zoals als Baudet, en de pathetische ophitserij van een gestoorde – het syndroom van Body Guard – Wilders moeten blijven ontmaskeren.
Niettemin is voor beiden wat te zeggen. Minder aandacht voor de humbug van het tweetal door met name de inbreng van de parlementaire redacties van Nieuwsuur, het RTL-Nieuws een het NOS-Journaal zou zeer welkom zijn, de praattafels meegerekend.
Wanneer Wilders van de 2e Kamervoorzitter ruimschoots de tijd krijgt om bijvoorbeeld Rutte in de meest grove bewoordingen tot zijn vetertjes af te fikken, en bijvoorbeeld het NOS-Journaal laat dat in geuren en kleuren horen en zien, dan is dat naar mijn stellige overtuiging meer als politiek entertainment bedoeld dan dat het nog veel van doen heeft met nieuws of duiding in de ambachtelijke betekenis van de journalistiek. De naald gaat al dwars door groeven van het vinyl van Wilders singeltje. Voor het stuitende gebazel van Baudet over Covid geldt idem dito (alhoewel die er soms bij de parlementaire collega’s ‘bekaaid’ van afkomt).
Voordat Hilversum dit als aan aanval op de persvrijheid uitlegt, wil ik benadrukken dat de nieuws- en journaalredacties vooral moeten doen wat ze denken te moeten doen. Maar Wilders en Baudet doen het erom. Ze leveren uitzendbare quotes per kilo aan.
Maar als een Jehova Getuige de ongebreidelde, weerzinwekkende quatsch (een Wilders woord) van het duo blijven prediken, dient niet de belangen van de vrije journalistiek, de democratie en haar vrije burgers.

GJ de Groot, 8 juni 2021, 04:14

“Baudet, een ervaringsdeskundige als het er om gaat journalisten verwijten zijn woorden letterlijk weer te geven, sloot zich direct bij Wilders aan.” wat bedoelt de schrijver te zeggen in de bijzin? Moet de lezer tussen ‘journalisten’ en ‘verwijten’ er zelf ‘te’ bij plaatsen of is het nog anders?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.