NVJ compleet lid

— dinsdag 9 juni 2020, 11:22 | 0 reacties, praat mee

NVJ aan politieke partijen: goede journalistiek vraagt om actieve overheid

NVJ aan politieke partijen: goede journalistiek vraagt om actieve overheid

Een goede journalistieke infrastructuur in Nederland vraagt om een actieve overheid die de publieke omroep de ruimte geeft, ondernemerschap niet in de weg staat maar stimuleert en open en transparant is over haar functioneren. De NVJ heeft in een brief aan de programmacommissies van alle politieke partijen een overzicht gegeven van de problemen in de Nederlandse mediawereld en concrete oplossingen aangedragen die een plek zouden moeten krijgen in de partijprogramma's. Laatste wijziging: 9 juni 2020, 15:35

Als dit kabinet de rit uitzit, gaat Nederland op 17 maart volgend jaar naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De partijprogramma’s daarvoor worden nu geschreven.

Volgens de NVJ vervult de journalistiek een cruciale rol in onze samenleving als het gaat om onafhankelijke informatievoorziening naar het Nederlandse publiek, het controleren van overheid en bedrijven en in het zorgen voor verbinding binnen onze maatschappij. Voor deze belangrijke rol zou de overheid een aantal zaken moeten doen en andere juist moeten nalaten.

De journalistenvereniging denkt aan een goede publieke journalistieke basisinfrastructuur. Dat vraagt om meer geld voor lokale, regionale en landelijke journalistiek. Voor private bedrijven zou het btw 0-tarief moeten gelden plus loonkostensubsidies voor journalisten. De overheid zelf zou meer moeten adverteren bij private bedrijven.

De NVJ pleiten er daarbij nadrukkelijk voor om bij de toekenning van geld aan publieke én private mediaorganisaties een aantal harde voorwaarden te stellen, onder meer dat ook de freelance makers fatsoenlijk worden betaald. De NVJ denkt daarbij aan een code van goed opdrachtgeverschap en collectief onderhandelen.

De financiering van alle plannen hoeft geen probleem te zijn als de grote techbedrijven zoals Google en Facebook gaan betalen voor het voordeel dat zij nu onbetaald genieten van journalistiek werk. Dat kan door een duidelijke implementatie van de Europese auteursrecht-richtlijn, zodat een door de overheid afgedwongen (extra) bijdrage kan worden gevraagd van distributeurs van content, die betaald moet worden aan de content-makers.

De overheid zou zich bovendien veel opener moeten opstellen. De huidige Wet openbaarheid van bestuur is aan vervanging toe, maar het alternatief, de Wet open overheid, dreigt uit te lopen op een zich verder sluitende overheid. De NVJ roept partijen op in hun programma op te nemen die nieuwe wet aanzienlijk te verbeteren.

De hele brief aan de programmacommissies staat hier (.pdf).

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.