data als kans

— donderdag 7 juli 2022, 11:16 | 0 reacties, praat mee

NVJ schaart zich achter campagne voor vrijlating Assange

© International Federation of Journalists

De NVJ heeft zich geschaard achter een campagne van de International Federation of Journalists (IFJ), #FreeAssangeNow. Daarmee wordt de Amerikaanse president Biden opgeroepen alle aanklachten tegen Assange te laten vallen en hem vrij te laten. Laatste wijziging: 8 juli 2022, 09:02

Het Verenigd Koninkrijk keurde op 17 juni een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten over WikiLeaks-leider Assange goed. Op deze manier kan Assange vervolgd worden in de VS, waar hem een gevangenisstraf van in totaal 175 jaar boven het hoofd hangt indien hij schuldig bevonden wordt.

Ernstige bedreiging voor de fundamentele principes van de democratie

‘De IFJ, waaronder de NVJ, maakt zich grote zorgen over hoe groot de impact van Assange’s voortdurende detentie is op de persvrijheid en de rechten van alle journalisten wereldwijd. Assange berechten voor het recht van het publiek op informatie, vormt een ernstige bedreiging voor de fundamentele principes van de democratie’, aldus de NVJ. De NVJ heeft inmiddels de gezamenlijke brief van de IFJ hierover bij de Amerikaanse ambassade in Nederland bezorgd.

In NRC bepleitte Chris Onrust, onderzoeker aan de universiteit van Uppsala in Zweden, donderdag dat de mogelijke uitlevering van Assange een ‘dreigement is aan alle journalisten’.

Meer bij de International Federation of Journalists en de NVJ.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.