— dinsdag 16 juni 2020, 14:58 | 0 reacties, praat mee

NVJ houdt met stuitingsbrief deur op een kier voor claims rond onbillijke vergoedingen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft mediaorganisaties een zogeheten stuitingsbrief gestuurd, om te voorkomen dat een aanspraak op een billijke vergoeding verjaart. De NVJ stelt dat veel mediaorganisaties de afgelopen jaren onbillijke (lage) vergoedingen hebben betaald voor freelance (foto)werk, ook nadat de Wet Auteurscontractenrecht van kracht werd. Laatste wijziging: 16 juni 2020, 15:00

Door de brief kunnen alle freelance leden van de NVJ aanspraak blijven maken op rechten die uit de wet vloeien. Op 1 juli 2020, vijf jaar na de inwerkingtreding van de wet Auteurscontractenrecht, zouden zonder actie de eerste aanspraken verlopen.

Alle mediaorganisaties - van dagbladen tot omroepen - krijgen een stuitingsbrief [.pdf] van de vakorganisatie. “Freelancers houden hierdoor de optie open om een claim in te dienen voor artikelen en foto’s die meer dan vijf jaar geleden zijn gemaakt en financiële compensatie te vorderen voor zover de betaalde tarieven niet billijk zijn”, stelt de NVJ.

“Een rechtsgang lijkt het enige wapen om deze mediaorganisaties te dwingen freelancers billijke tarieven te betalen die in lijn liggen met de lonen van journalisten in vast dienstverband. Toch roept de NVJ de mediaorganisaties op om het niet tot een rechtszaak te laten komen, maar om samen met freelancers aan tafel te gaan om te praten over hogere tarieven. Dit is ook in het belang van de journalistiek”, aldus NVJ Secretaris Zelfstandigen, Rosa García López.

De NVJ erkent dat er media zijn die sinds de Wet Auteurscontractenrecht wel billijke vergoedingen betalen. De stuitingsbrief is vooral bedoeld voor die bedrijven waar de afgelopen vijf jaar geen enkel initiatief is geweest om de positie van freelancers te verbeteren.

Bekijk meer van

NVJ NVJ Auteurscontractenrecht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.